Cum rămâne cu pensiile speciale. Orban: Le desființăm pe ale parlamentarilor/ Cioloș: Toate care nu se justifică/ Kelemen: Toate

Data actualizării: Data publicării:
liderii coalitiei dau din maini in timp ce discuta dupa semnarea unui acord
Anul trecut, pe 15 decembrie, judecătorii CCR au decis că impozitarea pensiilor speciale, inclusiv pensiile militarilor și ale magistraților, este neconstituțională. Foto: INQUAM Photo/George Călin

Odată cu începutul noii sesiuni parlamentare, liderii coaliție de guvernare se întrec, din nou, în promisiuni despre eliminarea pensiilor speciale. Însă, punctele de vedere ale PNL, USR PLUS și UDMR în privința eliminării pensiilor par diferite. 

Liberalii susțin eliminarea, pentru început, a pensiilor speciale ale parlamentarilor. Acest lucru poate fi făcut relativ simplu, prin modificarea Statutului senatorilor și deputaților. Ulterior, spune președintele PNL, Ludovic Orban, odată cu o nouă lege a pensiilor, vor fi eliminate și restul pensiilor speciale.

„Am discutat doar despre statutul deputaților și senatorilor pentru a desființa aceste pensii speciale ale parlamentarilor. Odată cu îmbunătățirea legislație în domeniul pensiilor vom viza și reglementările privitoare la pensiile speciale.”, a declarat Orban, după ședința conducerii PNL.

Președintele PNL a evitat un răspuns, întrebat fiind dacă există un acord în coaliție și pentru eliminarea pensiilor speciale ale primarilor. Indemnizația pentru limita de vârstă a aleșilor locali a fost amânată de Guvern. 

Luni dimineață și copreședintele USR PLUS, Dacian Cioloș, a scris despre eliminarea pensiilor speciale. Cioloș a scris un mesaj pe Facebook, în care prezenta prioritățile Alianței în noua sesiune parlamentară.

Printre priorități se numără și „un calendar clar cu urgentarea eliminării pensiilor speciale pentru demnitari și pentru categoriile la care nu se justifică această excepție de la contributivitate”.

Întrebat dacă susţine varianta USR referitoare la eliminarea pensiilor speciale ale demnitarilor, președintele UDMR Kelemen Hunor a arătat că nu există un acord în coaliţie pe această temă. „Asta este părerea lor, nu există un acord în coaliţie. Fiecare cetăţean este egal în faţa legii”, a spus Kelemen Hunor, care a adăugat că pensiile speciale trebuie eliminate pentru toate categoriile socio-profesionale.

Liderul UDMR susține eliminarea tuturor pensiilor speciale. „Altă variantă nu pot să susțin”, a spus acesta.

Recent, ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat că Guvernul caută o formulă juridică prin care principiul contributivităţii să fie asigurat la pensiile speciale.

Pensiile speciale, cu excepţia pensiilor ocupaţionale, intră şi ele în analiza noastră, în sensul în care suntem în căutarea unei formule juridice, căutăm mai multe variante prin care şi la pensiile speciale să asigurăm un principiu de contributivitate”, a spus Turcan într-o conferință de presă.

Legi proaste, care nu au trecut de CCR

Anul trecut, pe 15 decembrie, judecătorii CCR au decis că impozitarea pensiilor speciale, inclusiv pensiile militarilor și ale magistraților, este neconstituțională. 

Parlamentul a decis în iunie impozitarea tuturor pensiilor speciale cu până la 85%.

Conform proiectului de lege, pensiile speciale, inclusiv pensiile militarilor și ale magistraților, ar fi urmat să fie impozitate cu 85% dacă pensia este mai mare de 7.000 de lei și cu 10% pentru pensiile cuprinse între 2.000 și 7.000 de lei.

Anterior, Curtea Constituțională a respins o altă lege care prevedea abrogarea pensiilor speciale cu excepția celor din Armată și Ministerul de InterneLegea privind abrogarea unor prevederi referitoare la pensiile de serviciu şi indemnizaţiile pentru limită de vârstă a fost adoptată fără nicio documentare sau fundamentare, cercetare sau studiu de impact, ca simplă reacţie de abrogare a unor prevederi legale pretins a crea sentimente negative, arata Curtea Constituţională în motivarea deciziei

Editor : Robert Kiss

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri