ACTUALIZARE 13:10 Premierul desemnat Nicolae Ciucă a precizat, după discuțiile cu Dacian Cioloș, că va căuta „orice soluție” pentru formarea unui guvern.
„Discuțiile au plecat de la a prezenta și a recunoaște situația de criză, gravă, prin care trece țara în acest moment și am solicitat ca fiecare dintre noi să dăm dovadă de maturitate politică și să luăm decizia care se cuvine pentru țară.
Încă am speranțe că se poate investi un guvern în acest mandat. Atunci când voi considera că aceste șanse nu mai sunt, voi proceda ca atare”, a declarat Nicolae Ciucă.
Întrebat dacă aceste discuții vor eșua și se va duce să solicite un nou mandat de la PNL pentru formarea unui guvern de coaliție cu mai multe partide, Ciucă a răspuns: „Voi căuta să găsesc orice soluție posibilă să avem guvern”.
„Voi face tot ce este omenește posibil să avem guvern”.
Întrebat dacă PSD ar putea primi mandate de ministru în guvern, premierul desemnat a spus: „Atunci când am primit mandat de la domnul președinte, am spus că voi face apel la toate forțele politice responsabile să avem un guvern, inclusiv PSD”.
-știre inițială-
Premierul desemnat Nicolae Ciucă a declarat, luni, înaintea întâlnirii cu președintele USR, Dacian Cioloș, în Parlament, că „nu cred că ne găsim în situația să spunem nu facem”, referindu-se la susținerea acordată de USR pentru un guvern minoritar. Acesta a precizat că programul de guvernare a fost finalizat și că va avea discuții „cu toți cei care sunt dispuși” să susțină formarea unui nou guvern.
„Suntem în Parlamentul României, aici sper să avem dialog și să căutăm soluții. Este foarte ușor de a spune nu facem. Nu cred că ne găsim în situația să spunem nu facem”, a spus Nicolae Ciucă, referindu-se la decizia USR de a nu susține un guvern minoritar și de a reface coaliția.
„Am vorbit cu domnul Marcel Ciolacu la telefon. A rămas să finalizăm programul de guvernare, să analizăm cele 10 măsuri prioritare ale dumnealor. Am finalizat programul, analizăm măsurile, finalizăm întâlnirea de astăzi cu domnul Dacian Cioloș și vom relua discuțiile.
Vom avea discuții cu toți cei care sunt dispuși să avem această discuție și să înțeleagă faptul că noi trebuie să găsim soluții pentru situația din criză”, a afirmat premierul desemnat.
Acesta a precizat că nu s-a întâlnit duminică cu liderii PSD, ci a fost la Guvern „toată ziua”.
„Mandatul la nivelul partidului este să căutăm susținere pentru un guvern minoritar”, a adăugat ministrul interimar al Apărării.
Întrebat cum este relația sa cu președintele PNL, Florin Cîțu, premierul desemnat a răspuns: „Foarte bună”.
Premierul desemnat Nicolae Ciucă a mers, luni, de la ora 12:00, la Parlament, la grupul parlamentarilor USR, unde se întâlnește cu președintele USR, Dacian Cioloș, pentru a discuta despre programul de guvernare. Însă această întâlnire nu va fi una de negocieri referitoare la Cabinetul Ciucă, a anunțat președintele Senatului, Anca Dragu, la Digi24. Aceasta a menţionat că premierul desemnat l-a contactat pe liderul USR şi i-a cerut să aibă această întâlnire.
Preşedintele Senatului a amintit că USR susţine că soluţia actuală pentru România nu este un guvern minoritar, ci refacerea coaliţiei.
Nicolae Ciucă a avut, duminică, discuţii privind Programul de guvernare, cu echipe ale PNL şi UDMR, în prezenţa lui Florin Cîţu şi Kelemen Hunor.
Discuțiile pentru formarea unei majorități în Parlament care să susțină Guvernul Ciucă au intrat în impas, după ce negocierile dintre PSD și PNL au eșuat. Liderii celor două partide au avut, duminică, o întâlnire la o vilă de protocol din București, în prezența premierului desemnat, însă, potrivit unor surse politice citate de Digi24.ro, PSD nu vrea să susțină guvernul în lipsa unor garanții clare: susținere doar până în februarie și preluarea în programul de guvernare a măsurilor propuse de PSD.
Premierul desemnat Nicolae Ciucă are la dispoziție cel mult zece zile din momentul desemnării să vină cu guvernul în Parlament pentru votul de învestitură, adică până la finalul săptămânii viitoare. Acesta are nevoie de 234 de voturi, iar PNL și UDMR strâng 163 la care se adaugă cele 18 voturi ale minorităților naționale. Un total de 181 de voturi. Astfel, pentru învestirea guvernului lipsesc 53 de voturi.
Editor : Alexandru Costea