Live Video Moțiunea de cenzură, ziua în care s-a decis soarta Guvernului Dăncilă. Cum a decurs votul din Parlament

Data actualizării: Data publicării:
viorica-dancila-vot-motiune-cenzura-inquamphotos-octav-ganea (1)
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Moțiunea de cenzură a fost adoptată astăzi în Parlament, cu 238 de voturi, cu un vot în plus față de numărul semnatarilor. Documentul a fost inițiat de partidele din Opoziție și a fost semnat de parlamentari de la PNL, USR, PMP, UDMR, Pro România și ALDE. Moțiunea a fost semnată și de patru parlamentari PSD și de un parlamentar al minorităților naționale. Pentru ca Executivul condus de Viorica Dăncilă să fie demis, Opoziția are nevoie de 233 de voturi. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

LIVE TEXT - MOȚIUNEA DE CENZURĂ 2019, DESFĂȘURAREA EVENIMENTELOR:

14:32. Moțiunea de cenzură a fost adoptată cu 238 de voturi. Guvernul Dăncilă a fost demis.

14:15. Votul s-a încheiat: 244 dintre parlamentari și-au exprimat opțiunea. În acest moment nimeni nu se bucură, fiind numărate voturile. 


14:06. 233 de parlamentari au fost înregistrați că au votat, rămâne de văzut însă dacă toți aceștia au introdus bilele în urne. Votul continuă.

13:33. Deputații PSD Marius Bota și Gabriel Petrea, dar și fostul membru PSD Mihăiță Găină au votat moțiunea de cenzură. Totodată, parlamentarii din grupul minorităților, inclusiv liderul grupului, Varujan Pambuccian, au introdus bile în urnele de vot.

Însă, potrivit unor surse Digi24, deputatul PSD Sorina Bota a simulat votul și a plecat cu bilele.


12.35. În Parlament a început votul pe moțiunea de cenzură, într-o atmosferă tensionată. Majoritatea parlamentarilor se află aproape de urnele cu bile, fiind supravegheați îndeaproape de premierul Dăncilă, dar și de liderii de partid, care monitorizează îndeaproape votul secret cu bile.

Cristian Lungu și Cornel Olar, ambii cu probleme de sănătate, dar și cei ai UDMR, au fost apludați când au votat moțiunea de cenzură. 

Printre cei care asistă lângă pupitru se numără Daniel Constantin (ProRomânia), Lia Olguța Vasilescu (PSD), Florin Roman (PNL) și Robert Turcescu (PMP).

În sala de ședință se află și liderul PNL, Ludovic Orban, care a fost invitat de președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, să meargă în zona rezervată invitaților.

La vot asistă și premierul Viorica Dăncilă, care este înconjurată de parlamentari PSD și membri ai Executivului.


Citește și: Îmbrânceli între Ponta și un deputat PSD, în timpul dezbaterilor pe moțiunea de cenzură

12.00. Senatorul PSD Titus Corlățean a atacat în termeni duri, joi, în plenul Parlamentului, liderii Opoziției, denumindu-i, printre altele, „securiști” și „oamenii binomului” și anunțând că „voci neomarxiste din USR anunță că se impune stabilirea obligația avortului pentru femei fără venit”.

Citiţi şi:

Un semnatar al moţiunii nu a venit la Parlament, pentru că e la vânătoare

11:39. Călin Popescu Tăriceanu i-a dat replica Vioricăi Dăncilă:

„Doamna premier, dragă Viorica, nu aveam nici cea mai mică intenție să iau azi cuvântul, la dezbaterea moțiunii, am fost parteneri doi ani și jumătate. Dacă mă apucam eu să dau din casă, cum se spune, fii convinsă că aveam mai multe de spus decât cei de la PNL sau de la USR, dar nu am vrut. Doamna prim-ministru ne spunea la începutul verii că nu a fost ea, că a fost timorată, că nu se simțea confortabilă, nu se identifica, ce să înțeleg, că asta e linia personală. VIDEO - Discursul lui Călin Popescu Tăriceanu.


11:35. Marius Pașcan, președintele PMP, a vorbit înaintea votului.


11:31. Kelemen Hunor, președintele UDMR, critică Executivul PSD:

Situația politică e relativ simplă, dar noi politicienii o complicăm peste măsură. Pe de o parte, se vede foarte clar că acest guvern nu mai are resursele necesare, nici combustibilul necesar pentru a continua guvernarea. Nu este și nu trebuie înțeles că ar fi ceva personal, însă pur și simplu constatăm că această guvernare s-a epuizat. Noi doi ani și jumătate am încercat să încărcăm bateria acestui guvern, dar degeaba sunteți energofagi dacă folosiți energie unde nu trebuie.


11:25. Liderul USR Dan Barna a criticat la rândul său Guvernul Dăncilă: "Astăzi, Parlamentul României dă Bacalaureatul politic în fața cetățenilor. Astăzi, avem șansa să trecem acel examen și toată lumea este cu ochii pe noi. Nominalizarea dumneavoastră ca premier a fost o greșeală. Nu v-am susținut nici atunci, nu vă susținem nici acum. Conduceți de departe unul dintre cele mai incompetente guverne din ultimii 30 de ani. De fapt, am și pariat că acesta este cel mai incompetent Guvern pe care l-a avut România după Revoluție".

Dan Barna a acuzat-o pe Viorica Dăncilă că a „aruncat la gunoi 50 de ani de istorie diplomatică în Orientul Mijlociu”.

Dăncilă și-a făcut cruce în timp ce vorbea Ponta

Citește și VIDEO Viorica Dăncilă şi-a făcut cruce în timpul discursului lui Victor Ponta

11:17. Victor Ponta, liderul Pro România: Ne aflăm un fața unei moțiuni foarte ciudate și o spune un deputat aflat la al patrulea mandat. Doamna Dăncilă e supărată că toți consilierii dumneaei m-au sunat aseară să vorbim de moțiune. Dacă te superi că te refuză un bărbat nu e normal să o spuneți la microfon. Vă dau un cuvânt să-l căutați pe Google: tautologic. (VIDEO INTEGRAL)

11:06. Raluca Turcan, liderul deputaților PNL, îi oferă replica lui Titus Corlățean: Să fie foarte clar pentru propaganda PSD: PNL nu va tăia nimic de la oamenii cinstiți din România. Singurii care se tem sunt uzurpatorii de aici.

Discursul Vioricăi Dăncilă înaintea moțiunii de cenzură

11.00. Viorica Dăncilă şi-a susţinut discursul de la Parlament, unde se dezbate moţiunea de cenzură, bazându-se pe atacuri la adresa preşedintelui Klaus Iohannis şi a liderilor opoziţiei. Ea a transmis opoziției că s-ar lega de orice ca să invalideze guvernarea, precizând că a luat exemplu de la Klaus Iohannis, „președintele-candidat” sau „președintele anti-Constituție” care s-a folosit de tragedia din Ialomița ca să atace PSD:

V-ați aliat, “oamenii noi” - cu zero experiență politică și zero performanță guvernamentală care nu își pot manageria nici propriul partid - și “oamenii cu experiență” - dezertorii din Guvern și cei ce au adâncit românii în sărăcie în perioada 2010-2012. Asta e alianța de conjunctură care astăzi vrea să dea jos Guvernul, o adunătură de interese și amatorism! Cum puteți tocmai voi să vă asumați “reconstrucția României” când nu știți ce oferiți românilor mâine sau peste o săptămână? Ce plan aveți? Cum faceți? În acest textuleț vă arătați foarte curajoși, dar veniți în fața românilor și prezentați-vă programul de guvernare! Spuneți-le oamenilor care este proiecția voastră, care e echipa guvernamentală, care e planul pentru viitorul țării și al românilor!

Superficialitatea voastră este rușinoasă. Este jenant pentru oricine se prezintă ca alternativă de guvernare să vină astăzi, așa, în fața noastră și a întregii țări. Și este cu atât mai jenant cu cât e a doua oară când o faceți. Bănuiesc, totuși, că nu ar trebui să ne surprindă. Doar sunteți cei care niciodată nu învață din greșelile trecutului. N-aveți maturitate politică și nu aveți habar cum să guvernați pentru români! Deși ați mărit TVA-ul la 24%, ați tăiat toate salariile din sistemul public cu 25%, ați tăiat salariul minim cu 25% și ați impozitat pensiile cât ați fost la guvernare, astăzi veniți și amenințați oamenii cu aceleași lucruri.

Și sunteți atât de inconștienți încât să le mai faceți o dată! Și aveți naivitatea să credeți că românii vor gira așa ceva! Asta înseamnă să nu vă cunoașteți țara și poporul, să nu înțelegeți ce nevoi au oamenii și care vă e misiunea!

Am citit textul moțiunii și pot spune că vă reprezintă întru totul. Este, ca și grupul semnatarilor ei, un amestec incoerent de falsuri. Este o încropire extrem de slabă, fără cifre și date exacte, plină de aprecieri subiective și demagogie, care arată perfect caracterul de improvizație și lipsa de seriozitate a acestui proiect.

Din nou, stimați colegi, vă jucați de-a guvernarea. Sunteți singura opoziție din istorie care a reușit să-și depună moțiunea și apoi să fugă de vot. V-ați făcut de râs în fața propriului electorat când v-am invitat să votăm acest act cât mai repede. Dacă acest demers nu a meritat sacrificarea unei zile de sâmbătă, mult succes în a le explica oamenilor cum o să guvernați și cum o să reconstruiți voi România!", a mai spus premierul.

Mult succes domnului Cîțu în a le explica alegătorilor cum e cu tăierile. Să vină să se uite în ochii medicilor, ai profesorilor, ai pompierilor și polițiștilor și să le spună cât sunt de praf! Să vină în fața tinerilor antreprenori să le spună că orice măsură menită să îi sprijine e “o pierdere neînchipuită de bani”! Să vină domnul Caramitru de la USR să se uite în ochii pensionarilor și să le spună că mărirea pensiei aruncă țara în faliment și că n-o merită! Să vină domnul Orban în fața IT-iștilor - nu președintele-candidat Iohannis, ci domnul Orban - și să le spună cum e cu impozitarea venitului. Să vină domnul Anastasiu să le explice bugetarilor că sute de mii vor rămâne pe drumuri cu voi la guvernare! Asta e opoziția partidului de guvernământ? Asta e viziunea pentru România cu care vreți să dați jos Guvernul?

Și nu puteți să spuneți că nu am înțeles noi sau românii bine, pentru că v-am chemat să semnați Pactul pentru bunăstare ca să vă angajați, în scris, să nu mai tăiați vreodată de la oameni. Și ați refuzat, cu toții. Niciunul dintre partidele de opoziție nu a avut curajul să semneze acest angajament. Domnul Ponta n-a ratat să mai facă un titlu de presă spunând că-l semnează, dar, ca de obicei, a fost o minciună. Nu ne-a surprins.


10:55. Au început dezbaterile parlamentarilor. Senatorul PSD Titus Corlățean atacă Opoziția și pe liderii ei:

Moțiunea de cenzură am citit-o cu atenție și chiar cu interes. După atâția ani, cred că e cea mai slabă moțiune pe care am citit-o în această perioadă. Și ca să parafreazez unui lider din Opoziție care este și candidat, moțiunea aceasta aduce a cântec de jale de pe la 1800.

Am fost interesat să descopăr care e alternativa la actuala guvernare oferită de opoziție și de cineva, care din aroganță, nu doarme de grija PSD. Zero ofertă de guvernare, zero chimie între partenerii de opoziție. Zero și știe Julien Dacian Cioloș de ce. Vreo 400.000 de bugetari aruncați în stadă dacă PNL la guvernare, tăieri de pensii și salarii, impozitarea afacerilor IT-iștilor. Nu întâmplător ați refuzat dumneavoastră UDMR-iști, PNL-iști, USR-iști pactul pentru bunăstare.


Dăncilă, atac la Tăriceanu în ziua moțiunii de cenzură

10:40. Viorica Dăncilă l-a atacat în ziua votului privind moțiunea de cenzură pe fostul partener de coaliție, Călin Popescu Tăriceanu. Șefa PSD a spus despre liderul ALDE că și-a asigurat un sfârșit de carieră lamentabil după ce a căzut în capcana lui Victor Ponta, pe care l-a catalogat „maestrul minciunilor și expertul în jocuri de culise cu finalitate zero”.

10:35. Deputatul PSD Horia Nasra a declarat că se bucură că s-a întors „acasă”, după ce inițial anunțase împreună cu colegul său Cornel Itu că se vor afilia la Pro România şi că vor vota moţiunea de cenzură pentru că PSD e condus de un „triumvirat al falimentului”.

Un deputat PMP vine cu ambulanța la vot

10:30. Președintele PMP, Eugen Tomac, a declarat, înaintea votului din Parlament, că toți parlamentarii partidului sunt prezenți în sală și vor vota la vedere moțiunea de cenzură pentru căderea Guvernului Dăncilă: Avem un coleg care vine cu ambulanța la vot.

10.20. Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a anunțat că din totalul de 464 de parlamentari, momentan sunt prezenți 298 de aleși.

La ora transmiterii știrii, textul moțiunii de cenzură este recitit de către deputatul USR Cristian Seidler.

10.15. Senatorul Emanoil Savin, semnatar al moțiunii de cenzură, a declarat, pentru digi24.ro, că nu va fi prezent pentru a vota documentul în Parlament.

10:14. Deputatul Cristian Seidler prezintă moțiunea de cenzură.

10:10. Ministrul Agriculturii Petre Daea e şi el încrezător că moţiunea de cenzură nu va trece. Argumentul lui: „Sunt oameni ca lumea pesediştii, le place munca, la ăilalţi nu” (Citiți declarațiile aici).

10.00. Liderul PNL Ludovic Orban a declarat, după şedinţa de grup, că moţiunea are şanse de câştig 100%.

10.00. Președintele PMP, Eugen Tomac, a declarat, înaintea votului din Parlament, că toți parlamentarii partidului sunt prezenți în sală și vor vota la vedere pentru căderea Guvernului Dăncilă.

9.55. Deputatul PSD Florin Iordache este încrezător că moțiunea de cenzură nu trece. El a făcut și un pariu: Opoziția va strânge doar 220 din cele 233 necesare.

9.50. Guvernul României și unii dintre parlamentarii trimiși acolo să reprezinte interesele cetățenilor joacă într-un „film mafiot”, spune Dacian Cioloș, joi dimineață, înainte votului privind moțiunea de cenzură.

9.47. Se pregătesc urnele de vot la Parlament.

Foto: digi24.ro
Foto: digi24.ro

UPDATE: 9.30. Au loc discuţii în sala grupului PSD, unde încurajările Vioricăi Dăncilă sunt primite cu aplauze timide.

"Eu sper să nu fie careva dintre noi care să voteze la această moţiune", a spus Eugen Teodorovici.

Radu Preda, liderul de grup de la Senat, a adresat la rândul lui, un mesaj încurajator: "avem o guvernare bună, o echipă bună, soarta noastră se hotărăşte la alegerile parlamentare". "Nu cred că azi pleacă colegii când avem cea mai mare nevoie de ei", a adăugat el.

În cadrul discuţiilor s-a ridicat problema ca PSD să vină cu pancarte în cazul în care opoziţia va proceda asa. "Terminaţi cu prostia asta, noi nu suntem USR", a replicat Olguţa Vasilescu.

Premierul a contrazis-o: "Interesul pentru această zi este foarte mare. Este foarte multă presă, dacă ei vor să vină cu pancarte să vină".

"Eu cred că vom ieşi învingători şi cred că va fi o victorie pentru ţară pentru că căderea unui guvern are implicaţii mai ales economice şi ar face rău pentru ţară", a conchis Dăncilă.

UPDATE 9.14. Viorica Dăncilă a ajuns la Parlament şi a transmis voalat o ameninţare pentru cei din PSD care vor vota moţiunea.

"Sper ca toţi să dea dovadă de foarte multă corectitudine. Dacă un parlamentar de la PSD va vota azi va fi foarte atacat de oameni. Nimeni nu îi va ierta dacă azi vor trăda partidul, care i-a făcut, i-a adus în Parlament. Cred că acest lucru îi va compromite", a spus Dăncilă.

Pe de altă parte, ea a declarat că nu are emoţii şi că are încredere în colegi.

"Toată lumea este optimistă. Nu stim cine vine la guvernare, nu au program, asta spune multe"., a afirmat liderul PSD.


Conform procedurii, în debutul ședinței premierul Viorica Dăncilă va susține un discurs de la tribuna Parlamentului, urmată de liderii partidelor parlamentare. În final, tot Viorica Dăncilă va fi cea care va avea ultimul cuvânt. Votul este unul secret, cu bile. 

Partidele din Opoziție au luat deja decizia de a vota la vedere, în timp ce social democrații vor fi în sală, însă nu vor vota. 

Deja au fost întorși mai mulți parlamentari care au plecat din PSD la partidul lui Victor Ponta și care ar fi votat moțiunea, iar altora, care au semnat documentul, li s-au promis funcții sau bani ca să nu voteze. Miercuri, cu o zi înaintea votului, deputații Horia Nasra și Cornel Itu au anunțat că se întorc în PSD după ce au stat o săptămână în partidul lui Victor Ponta.

Cum arată ultimele calcule

-237 de parlamentari au semnat moțiunea de cenzură (dintre aceștia un parlamentar de la USR nu va fi prezent din motive de sănătate, Oana Bîzgan -deputat independent- este în deplasare, iar Sorin Bota și Emanoil Savin ar putea să nu voteze)

-Ludovic Orban a precizat că mai are discuții cu cel puțin 10 parlamentari și că există o rezervă de cel puțin 7 voturi, ceea ce ar garanta succesul moțiunii cu puțin peste 240 de voturi

-Surse din PSD susțin că nu vor fi mai mult de 225-227 de voturi

-O miză importantă sunt și cele 17 voturi ale minorităților naționale. Deși doar un parlamentar al minorităților a semnat moțiunea, cel puțin 7 deputați ar putea însă să o voteze, susțin surse din PNL.

Ce se întâmplă după moțiune

Dacă moțiunea de cenzură strânge 233 de voturi, Guvernul Dăncilă este demis. Președintele convoacă partidele parlamentare la consultări, la Palatul Cotroceni și desemnează, în urma consultărilor, un premier care are la dispoziție 10 zile pentru a-și forma un cabinet cu care să vină în Parlament pentru un vot de încredere. Dacă premierul propus nu adună 233 de voturi, președintele face o nouă propunere. Dacă două propuneri de premier sunt respinse consecutiv de Parlament se intră în procedura alegerilor anticipate, care nu pot fi însă organizate decât anul viitor.

Dacă moțiunea de cenzură nu strânge 233 de voturi „pentru”, atunci Viorica Dăncilă rămâne în funcție, însă va fi nevoită să vină în Parlament pentru un vot prin care să își competeze guvernul după ieșirea ALDE de la guvernare. Premierul a declarat că săptămâna viitoare ar urma să vină în Parlament pentru remanierea guvernului, dacă moțiunea este respinsă. Următoare moțiune de cenzură pe care o mai poate depune Opoziția va fi abia în următoarea sesiune parlamentară, de la începutul anului viitor.

 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri