Actualizare 18.10. Moțiunea de cenzură a fost respinsă. Doar 190 de parlamentari ai opoziției au votat pentru. Alte cinci voturi au fost împotrivă. Parlamentarii puterii nu au votat. Rezultatul nu este surprinzător, în condițiile în care puterea are o majoritate confortabilă în Parlament.
_____________________
Tonul a fost dat de Victor Ponta, care a declarat că această moțiune de cenzură nu a fost legată de activitatea Guvernului, așa cum ar fi fost normal, ci a avut scop electoral.
„Campania s-a terminat, oamenii au votat, cred că trebuie să ne întoarcem toți la treabă”, a spus el.
„În semn de respect faţă de Parlament, pentru prestigiul acestei instituţii, am considerat că trebuie să încheiem cât mai repede un episod oarecum jenant, în care ar trebui să răspund că e foarte greu să avem 500 milioane şomeri, observaţie venită din partea unei economiste care a lucrat la stat întotdeauna, să explic că am pierdut alegerile cu 16 mandate, iar dumneavoastră le-aţi câştigat cu 5, să răspund criticilor unui candidat la prezidenţiale care a luat 3% sau să văd mai ales momentul extrem de jenant, în care un partid istoric, respectat, este reprezentat în Parlament de către Sorin Roşca Stănescu, un adevărat liberal, un om care a fost liberal şi la Securitate, şi cu Traian Băsescu”, a mai spus Victor Ponta.
Răspunsul nu s-a lăsat așteptat.
„Păreți a nu fi capabil să vă opriți vreodată din campania electorală, atâta cât înțelegeți dumneavoastră din așa ceva”, i-a spus Crin Antonescu lui Victor Ponta de la tribuna Parlamentului.
El i-a amintit că în 2011 și 2012, „pe când USL exista, că nu mai există, ştiți, și oficial și neoficial” în Uniune se vorbea despre o atitudine diferită a Guvernului față de Parlament, dar, cu toate acestea premierul nu a fost de față când s-a citit textul moțiunii de cenzură.
„Un premier, nu atât pentru conținut, dar prin respect istoric trebuie să fie de față când o moțiune se citește, și prima oară și a doua oară”, a spus Crin Antonescu.
„Sigur că dumneavoastră, ostenit și, recunoașteți, un pic mai trist decât aseară, poate sunteți obosit după campania electorală. Nu este un motiv să expediați un demers fundamental al democrației parlamentare, cum este o moțiune de cenzură, cu propoziția pe care ați pronunțat-o aici. Ea poate să nu vă placă, o puteți considera neîntemeiată, dar obligația dumneavoastră față de cetăţeni este să veniți și să-i răspundeți cu cele mai aspre critici, mai hotărâte argumente, dar expediind pentru prima dată în maniera aceasta un demers fundamental dumneavoastră batjocoriți instituțiile fundamntale și, implicit, cetăţenii”.
„Faptul că dumneavoastră v-aţi comportat așa, ați incriminat această motiune de cenzură de la intemeierea ei, pe motiv că nu vă plac unii semnatari, pe motiv că cine stie ce alianțe politice interzise ați descoperit în spatele realizării numărului de semnatari - aceasta este o atitudine nedemocratică. Ce ați făcut astăzi este o sfidare fără precedent la adresa democrației parlamentare, pe care atâta o prețuiați pe vremea când erau alții la putereaveau majoritate parlametnară. Îmi pare rău, domnule prim-ministru, că din punct de vedere democratic v-aţi stins atât de tânăr”, a încheiat Crin Antonescu.