Monica Macovei: Dragnea și Tăriceanu au reușit să izoleze România pe plan extern

Data actualizării: Data publicării:
monica macovei km 0

Președinții celor două camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu, au reușit să izoleze România pe plan extern și să pună în pericol Parteneriatul strategic cu Statele Unite, spune europarlamentarul Monica Macovei.

Este o reacție după mesajul de îngrijorare transmis luni seara de Departamentul de Stat al SUA, privind modificările pe care parlamentarii vor să le aducă la legile justiției.

Monica Macovei consideră că lupta celor doi oficiali „pentru corupție și împotriva justiției se vede la Departamentul de Stat al SUA exact așa cum este cu adevărat: o acțiune în forță care subminează lupta împotriva corupției și amenință progresul pe care România l-a făcut pentru a avea instituții puternice și justiție”.

„Problemele penale ale lui Dragnea și Tăriceanu, apărate de armate de soldați credincioși de partid, sunt un pericol pentru țară, pentru că legile au ajuns să fie făcute doar pentru a-i scăpa pe inculpați de dosare penale și de răspundere”, mai arată europarlamentarul într-un comunicat de presă.

Ea cere președinților celor două camere ale Parlamentului să demisioneze din funcțiile pe care le au în legislativ și să „găsească soluția legală de a renunța la modificarea legilor justiției”.

Departamentul de Stat al SUA a transmis luni seară un comunicat prin care îşi exprimă îngrijorarea faţă de faptul că Parlamentul României ia în calcul o legislaţie care ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea afecta independenţa sistemului judiciar şi cere Parlamentului să respingă propunerile care slăbesc statul de drept.

"Statele Unite remarcă cu îngrijorare că Parlamentul României discută o legislaţie care ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea slăbi independenţa sistemului judiciar din România", se arată într-o declaraţie de presă intitulată "România - propuneri care afectează independenţa sistemului judiciar", aparţinând lui Heather Nauert, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Declaraţia consemnează că "legislaţia, care a fost propusă iniţial de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresele pe care România le-a făcut în ultimii ani pentru a construi instituţii judiciare puternice, protejate de interferenţa politică".

"Cerem Parlamentului României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept şi pun în pericol lupta împotriva corupţiei", se arată în finalul declaraţiei.

Şi ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm, a declarat, luni, că urmăreşte cu foarte mare atenţie dezbaterile din Parlament privind legile justiţiei, având "îngrijorări foarte serioase privind propunerile iniţiale ale ministrului Justiţiei".

În ceea ce priveşte pachetul de legi ale Justiţiei pregătit iniţial de către ministrul Justiţiei şi prezentat ulterior Parlamentului, urmărim îndeaproape evoluţia şi aşteptăm să vedem ce modificări vor apărea în Parlament şi care va fi forma finală rezultată din comisie. Aşa cum aţi menţionat, avem îngrijorări foarte serioase privind propunerile iniţiale ale ministrului Justiţiei. Motivul îngrijorării noastre este acela că în ultimii 15 ani România a dus o luptă din ce în ce mai credibilă împotriva corupţiei de nivel înalt şi mediu. România a creat independenţă judiciară, a înfiinţat instituţii care se ocupă cu descoperirea infracţiunilor şi a corupţiei, mă refer aici în principal la DNA. În ce priveşte situaţia din regiune, Statele Unite cred că România este ţara cu cea mai credibilă luptă împotriva corupţiei. Desigur, se mai pot face multe lucruri în ceea ce priveşte prevenţia şi educaţia, însă România are rezultate excepţionale în ce priveşte pedepsirea corupţilor”, a spus ambasadorul SUA.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri