FOTO: Facebook Monica Macovei
„Campania mea electorală pentru prezidențiale a adus o noutate pe scena politică în ceea ce privește finanțarea: am avut donații foarte mici, de 50 -100 de lei, de la mulți oameni, cetățeni români”, prin sistemul PayPal. „Finanțarea campaniei mele electorale a fost legală. Am câștigat pe fond procesul cu Autoritatea Electorală Permanentă”, anunță Monica Macovei.
În opinia sa, este necesară schimbarea legii, astfel încât să existe mai multă transparență, iar finanțarea online, inclusiv prin sistemul electronic PayPal să fie introdusă în lege. „Numai astfel se va sparge lanțul finanțării partidelor politice și a candidaților de către baroni și mari finanțatori cu interese oculte”, spune Monica Macovei.
Legea actuală este gândită pentru donatori puțini și mari și tocmai asta face: menține și încurajează „clientela politică”. Legea privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale trebuie schimbată, insistă Monica Macovei.
Monica Macovei: AEP a decis să confiște sume care au fost primite legal și transparent
„La alegerile prezidențiale, am cerut cetățenilor să își susțină financiar candidații în care cred și să nu îi lase pradă intereselor baronilor și marilor finanțatori. (...) Le mulțumesc, încă o dată, tuturor celor care au avut încredere în mine și au donat pentru campania electorală. Și ei vor contribui astfel, după decizia instanței în acest proces, la modernizarea legilor electorale și la schimbarea modului în care se finanțează și se face politică în România”, arată europarlamentarul.
În aprilie, un raport al AEP arăta că în urma abaterilor partidelor și candidaților în alegerile prezidențiale din 2014, instituția a confiscat o sumă totală de 413.575 de lei. Aproape 300.000 de lei din această sumă era luată de la candidatul Monica Macovei. Mai exact, era vorba despre 291.415 lei confiscaţi și o amendă de 55.000 de lei.