Insolvenţa persoanelor fizice a devenit o prioritate pentru parlamentari la începutul acestui an, atunci când francul eleveţian a atins un maxim istoric. La Comisia juridică existau deja patru asemenea proiecte, fiecare asumat de o altă formaţiune politică. Iar aleşii jurişti nu au ştiut pe care să îl ia în calcul.
„Vom contopi, dacă vreţi, cele patru proiecte într-unul singur”, a spus Bogdan Ciucă, preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor.
Regulamentul spune că trebuie luat în dezbatere primul proiect depus la Comisie. În cazul acesta, un text iniţiat încă din 2010 de parlamentari de la fostul PDL. Dar nu s-a întâmplat aşa. Deputaţii jurişti l-au analizat până la urmă pe ultimul sosit, susţinut de social-democraţi.
Alte patru proiecte de lege vizează votul prin corespondenţă. Două dintre ele, semnate de Opoziţie, au fost deja respinse. Iar după scandalul de la alegerile prezidenţiale, când nu toţi românii din Diaspora au apucat să voteze, au intrat în procedură legislativă alte două iniţiative. Ambele sunt blocate la Senat. Primul a fost cel al deputatului PMP, Eugen Tomac.
„Soluţia cea mai sigură este să introducem de urgenţă vot prin corespondenţă, cui îi este frică de votul românilor, nu are ce căuta în politică”, a spus Eugen Tomac.
Liberalii au scris şi ei propriul proiect.
„Votul prin corespondenţă. Este o reuşită a Partidului Naţional Liberal. Este un proiect faţă de care ne-am asumat cu răspundere că îl vom duce la bun sfârşit”, a afirmat Alina Gorghiu, copreşedintele PNL.
Avalanşa de proiecte pe aceeaşi temă îngreunează traseul legilor în Parlament.
„Parlamentarii au libertatea de a propune proiecte legislative şi mulţi parlamentari transformă această posibilitate într-o formă de campanie pentru promovare în interiorul partidului sau în afara partidului, în raport cu grupurile interesate: sindicate, patronate, lobby-uri”, este de părere analistul politic Cristian Pârvulescu.
612 proiecte sunt blocate acum la comsiile de specialitate, iar 90% dintre ele au termenul de depunere a raportului depăşit.