Scriitorul Mircea Cărtărescu a declarat, la Digi24, că simte nevoia înființării unui nou partid în România, „care, dacă se poate, să erodeze puțin și din electoratul PSD”.
Invitat la emisiunea „În fața ta”, Mircea Cărtărescu a vorbit despre lispa unei opoziții puternice. „Problema României, în acest moment, este că nu există opoziție puternică și credibilă. De asta ies oamenii în stradă. Dacă ar exista această opoziție, dacă PSD ar avea o paritate, într-un fel, în sfera opoziției, nu ar fi nevoie de protestele de stradă. Oamenii au ieșit tocmai pentru că nu are cine să-i contracareze în parlament pe cei care dețin puterea. Or, ce vedem noi în parlement în acest moment. Avem un partid liberal care nu mai e ce a fost, este o umbră a Partidului Liberal care a fost, mai ales după ce acest partid a făcut celebra alianță cu PSD, a creat acel USL. Liberalii sunt, după părerea mea, palizi la ora aceasta. Eu mă consider un liberal și întotdeauna am avut idei liberale, dar, uneori, acest partid m-a lăsat cu gura căscată prin deciziile sale din ultimii 15 ani”, a declarat scriitorul.
„Și apoi avem USR care, după părerea mea, este un partid ok și necesar, dar care nu și-a găsit încă drumul, nu și-a croit încă drum către populație. Nu știm ce secțiune din populație se simte reprezentată de USR. Nu știm măcar nici ce latură a spectrului politic vrea să ocupe. Cel puțin eu nu știu. Este o grupare politică pozitivă, dar despre care nu știu foarte mult. Ei spun: uite, totuși, noi am intrat în parlament, avem 9% din voturile electoratului. Dar eu le-aș spune: și pietrele dacă ar fi candidat în locul dumneavoastră, tot atât ar fi avut. Pentru că oamenii n-au avut, realmente, pe cine vota. Aștept ca USR să se definească politic”, a adăugat Mircea Cărtărescu.
„Eu, personal, simt nevoia unui nou partid, alături de USR, alături și de liberalii pozitivi, care nu au mare legătură cu baronii lor asemănători baronilor PSD. Un partid care să iasă, cumva, din aceste mișcări de protest, dar să nu le reprezinte doar pe ele. Partidul #rezist nu ar apela la toate sufragiile populației. Eu mă gândesc la un partid mai amplu care, dacă se poate, să erodeze puțin și din electoratul PSD, dar construit, mai ales, pe imensul grup de nehotărâți”, a explicat scriitorul.
Întrebat dacă ar intra într-un astfel de partid, Mircea Cărtărescu a răspuns: „Mi s-a reproșat că nu sunt Vaclav Havel al României. Știu că nu pot și nu am acea anvergură extraordinară pe care o avea Havel și la masa de scris, și în lumea politică. Un partid care s-ar înființa acum - care ar miza pe niște oameni echilibrați, decenți – ar fi în stare să câștige următoarele alegeri. Eu, personal, aș sprijini prin imaginea mea – atâta câtă este – un asemenea partid. În rest, nu am niciun fel de dorință de a ocupa vreo funcție. Vă spun sincer: n-am avut nicio funcție în viața mea, nici măcar la școală...pe atunci erau președinți de detașament. Nici măcar atunci n-am avut nicio funcție. Abia sunt în stare să am grijă de mine însumi”.
Un posibil partid politic construit de fostul premier Dacian Cioloş ar putea fi o soluţie pentru opoziţie, spune scriitorul Mircea Cărtărescu. El apreciază că guvernul tehnocrat a fost eficient şi bine organizat, iar guvernarea lui Dacian Cioloş a fost asemănătoare cu cea a prim-miniştrilor din ţările occidentale.
Interviul integral pe care Mircea Cărtărescu l-a acordat Digi24 în emisiunea „În fața ta” îl puteți urmări aici.