Ministrul Apărării, Vasile Dâncu, clarifică declarațiile despre Rusia, după CSAT

Data actualizării: Data publicării:
Vasile Dîncu cu ochelari si cravata albastra
Vasile Dîncu, ministrul Apărării. Foto: Facebook

Ministrul Apărării, Vasile Dâncu, a venit cu clarificări cu privire la declarațiile făcute sâmbătă, în cadrul emisiunii „În Fața Ta” de la Digi24, despre Rusia. Acesta spunea: „Citându-l pe președintele francez Emmanuel Macron, trebuie să revenim la valorile de acum 30 de ani, în momentul în care gândeam securitatea alături de Rusia, nu împotriva Rusiei”.

„Cu privire la speculațiile apărute în spațiul public în legătură cu așa-zise controverse legate de declarații pe care le-am făcut, la sfârșitul săptămânii trecute, în legătură cu Rusia și climatul de securitate european, doresc să fac următoarele precizări:

Declarațiile în discuție au fost făcute în contextul în care Federația Rusă a înaintat către NATO o serie de prevederi inacceptabile, inclusiv aceea de revenire, din punct de vedere al securității europene și euro-atlantice, la statutul de dinainte de anul 1997, adică înaintea primului val de extindere al Alianței către Europa Centrală și de Est.

Consider că o astfel de cerere, prin care se dorește darea înapoi a istoriei, este deopotrivă nerealistă și absolut de neacceptat.

Vorbind despre istoria recentă a ultimelor decenii, am evocat discursul susținut recent de președintele Franței, Emanuel Macron, în Parlamentul European, la 19 ianuarie 2022.

În cadrul acestui discurs, președintele francez a vorbit despre nevoia de unitate a spațiului euro-atlantic în domeniul securității și apărării, precizând că fundamentele securității continentului au fost stabilite, acum mai bine de trei decenii, împreună și nu fără sau împotriva Rusiei, pe baza principiilor democratice de relaționare între state.

În acest context, parafrazându-l pe domnul președinte Macron, am afirmat și rămân ferm de părerea că nu se pot întoarce paginile istoriei spre capitolele în care Europa era divizată de Cortina de Fier și organizată pe principiul sferelor de influență, așa cum dorește, din păcate, Federația Rusă. Dacă tot este să învățăm din lecțiile trecutului, atunci ar trebui să ne amintim de primii ani de după căderea comunismului când, împreună cu și nu împotriva Rusiei, continentul European a pășit într-o nouă eră. O eră în care toate țările europene respectă principiile dreptului internațional, fără utilizarea forței, a presiunilor și amenințărilor, respectând dreptul fiecărei țări de a lua propriile decizii”, arată un comunicat de presă.

Ministrul Apărării, Vasile Dâncu, a participat, miercuri, la ședința CSAT.

Citește și Klaus Iohannis, după ședința CSAT: Trebuie să fim pregătiți pentru orice scenariu. Am analizat o gamă întreagă de acțiuni potențiale

Vicepreședintele PNL Alina Gorghiu a criticat, miercuri, pe Facebook, declarația făcută de ministrul Apărării: „Vasile Dîncu, înainte să își bea cafeaua: Trebuie să revenim la valorile de acum 30 de ani, în momentul în care gândeam securitatea alături de Rusia, nu împotriva Rusiei”.

Dâncu a comentat la postarea liderului liberal: „Stimată Doamnă Gorghiu, l-am citat pe președintele Macron, el se referea la valorile ordinii internaționale stabilite dupa căderea Cortinei de fier. Dacă ați încerca să citiți și/sau să citați corect ar fi în spiritul coaliției pe care o susțineți și Dvs. S-a schimbat ceva?”.

Gorghiu a precizat în replică: „Nu cred că se rupe vreo coaliție, dacă eu consider că unele declarații ale miniștrilor sunt neinspirate. Pe subiectul acesta trebuie să fim toți mai atenți la declarații. Și vă mulțumesc că sunteți atent la observațiile mele”.

Vasile Dâncu a declarat, în cadrul emisiunii „În Fața Ta” de la Digi24, difuzată sâmbătă: „Citându-l pe președintele francez Emmanuel Macron, trebuie să revenim la valorile de acum 30 de ani, în momentul în care gândeam securitatea alături de Rusia, nu împotriva Rusiei”.

Ministrul Apărării a spus, înainte de ședința CSAT, că „nu se pune problema unei intervenții militare a NATO în Ucraina”. Totodată, el a subliniat că nu se pune problema ca România să trimită soldați sau echipamente în Ucraina și a subliniat că nu s-a discutat despre activarea rezerviștilor.

Ministrul Apărării a precizat că există dorința aliaților din NATO de a fortifica flancul estic, de a aduce mai multe trupe și echipamente, dar deocamdată nu au fost stabilite termene.

„Există dorința aliaților de a fortifica acest flanc estic, de a aduce mai multe trupe și echipamente în cazul unui conflict, nu avem termene, dar există proceduri foarte clare pentru fiecare. Când vom termina CSAT, vom putea vorbi și despre proceduri", a declarat ministrul Apărării.

Citește și Ministrul Apărării, despre tensiunile din Ucraina: „Nu este cazul ca România să intre în război”

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cuplul Ceaușescu, doi bătrânei la „Ia-mă, nene” și pachetul misterios plasat în portbagajul mașinii luate...
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Cu ce precizie iau pensia, în 2025, românii care au muncit în Germania? Haos cu pensiile în România
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată la 44 de ani fiul tatuat al lui Michael Douglas, care-i seamănă leit. De ce a făcut Cameron șapte...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...