Ministrul apărării, la Digi24: Anul viitor, România își va întări capacitatea de descurajare

Data publicării:
militari romani pe tanc - eugen mihai fb mapn

„Oamenii resimt zi de zi noile amenințări de securitate și simt nevoia ca armata română să le asigure liniștea”, a motivat ministrul.

În această proiecție de alocare bugetară sunt incluși și banii pentru creșterile salariale preconizate, a precizat Mihnea Motoc. 

Întrebat ce va face cu banii în plus, ministrul a explicat că în primul rând vor merge către susținerea eforturilor de intensificare a pregătirii și instrucției. „Aici suntem pe un trend incredibil de abrupt crescător în ultimii ani al participării militarilor noștri la exerciții atât pe teritoriul național, cât și în exterior. Anul trecut au fost nu mai puțin de 340 de asemenea exerciții, un efort extraordinar pentru militarii noștri”, a subliniat ministru. Acest trend crescător se menține și în 2016, când sunt programate 40 de exerciții multinaționale, a informat Mihnea Motoc.

În ceea ce privește achizițiile militare, sunt programe prioritare pentru fiecare categorie de forțe armate. Este ceea ce trebuie să facem la anul pentru a ne întări capacitatea de descurajare și pentru a ridica nivelul de compatibilitate a echipamentelor cu cele ale aliaților, a explicat ministrul.

El a recunoscut că a găsit în minister și un set de bune practici în ceea ce privește achizițiile.

Pentru orice program major, tot procesul începe prin adoptarea unei legi. Deci, chestiunile sunt transparente, sunt susținute la nivelul Parlamentului. Nu am deloc de gând să mă abat de la aceste bune practici”, a spus Mihnea Motoc, exemplificând cu programul de achiziționare a avioanelor multirol. Pentru 2016 este prevăzută demararea procedurilor de achiziție a unei a doua escadrile de avioane multirol, a confirmat ministrul.

El a explicat că dorește să existe cel puțin un program de modernizare a capabilităților atât la terestru, cât și la aerian și naval.

Cred că întreg sistemul este animat, eu însumi de asemenea, de dezideratul revitalizării industriei naționale de apărare. Ceea ce putem face noi este să dăm o previzibilitate cât mai mare de necesarul nostru nu numai în proiecția de anul viitor, dar și în proiecția pe anii succesivi, pentru ca industria noastră de apărare să-și poată organiza și mobiliza resursele, face planurile, în așa fel încât să poată fi aceea care să poată răspunde comenzilor noastre”, a spus Mihnea Motoc, întrebat dacă această strategie va avea un impact asupra industriei românești de apărare.

Industria militară românească se află sub coordonarea Ministerului Economiei și au existat obiecții care vorbeau de o anumită izolare a acestei industrii și de o lipsă de integrare a ei în anamblul industriilor similare europene și aliate. „Am angajat deja un dialog și o consultare cu vicepremierul Borc despre cum putem să compatibilizăm mai bine așteptările organismului militar față de industria românească de apărare, care se află sub coordonarea dânsului”, a precizat Mihnea Motoc. „În plan european, ideea este să ne racordăm la acele inițiative - atât la nivel NATO, cât și la nivel UE - în care vii cu contribuții comune și obții un rezultat maximizat identificându-ți mai bine și nișa pe care te poți insera pe piața din Europa la ora actuală”, a completat ministrul apărării, invitat în emisiunea Imparțial de la Digi24. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri