Ministrul Apărării, despre dronele ruse care ajung în România: „Este necesar un răspuns robust şi coordonat” la nivelul NATO

Data publicării:
Angel Tîlvăr, ministrul Apărării.
Angel Tîlvăr, ministrul Apărării. Inquam Photos / George Calin

Statele care fac parte din Formatul „Bucureşti 9” (B9) sunt „profund îngrijorate” cu privire la pătrunderile repetate ale dronelor şi rachetelor ruse în spaţiul aerian al NATO, a declarat ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, adăugând că este necesar un răspuns „robust” în astfel de situații.

Ministrul român al Apărării a susţinut miercuri declaraţii de presă alături de secretarul polonez al Apărării, Pawel Zalewsky, după reuniunea miniştrilor Apărării din ţările formatului B9, care are loc la Palatul Parlamentului.

Potrivit ministrului Angel Tîlvăr, Formatul B9 „are un rol cheie în conturarea abordării colective a Flancului estic al NATO”.

Tîlvăr a reiterat că situaţia de securitate din regiunea Mării Negre rămâne „îngrijorătoare” şi în acest sens a evocat „un set de ameninţări în continuă evoluţie”, generate în principal de acţiunile agresive ale Rusiei: tactici hibride, cum ar fi dezinformarea, atacuri cibernetice şi eforturi continue de destabilizare a regiunii Mării Negre, cât şi a întregului Flanc estic.

„Statele B9 sunt profund îngrijorate cu privire la incursiunile repetate ale dronelor şi rachetelor ruse în spaţiul aerian al NATO, în Polonia, România, Letonia, cât şi la escaladarea tensiunilor de-a lungul frontierelor NATO. De aceea, este necesar un răspuns robust şi coordonat la nivel aliat, precum şi punerea în aplicare cât mai repede a modelului rotaţional al apărării aeriene şi antirachetă integrat al NATO”, a declarat Angel Tîlvăr, potrivit Agerpres.

„Este necesar un răspuns din partea NATO”

Conform acestuia, în cadrul reuniunii s-a discutat despre coordonarea legată de sprijinirea Ucrainei, „pentru ca forţele armate ucrainene să aibă resursele necesare pentru front”.

Totodată, a făcut apel şi la sprijinirea integrării în UE a Republicii Moldova, „o investiţie sigură în securitatea regiunii Mării Negre şi a Europei”.

La rândul său, Pawel Zalewsky a afirmat că Formatul B9 îşi confirmă rolul de forum de discuţie al Flancului estic, în special în contextul reuniunilor viitoare de la NATO şi Uniunea Europeană.

Oficialul polonez a abordat, de asemenea, problema incidentelor cu drone ruse în spaţiul NATO din vecinătatea Ucrainei.

„Am menţionat atacarea spaţiului aerian de către Rusia. Ne referim aici nu numai la România şi la Polonia, dar şi la Letonia. Este ameninţată şi Lituania. Am căzut de acord că este necesar un răspuns din partea NATO. Este necesar ca la următoarea întâlnire a miniştrilor Apărării din NATO să stabilim nişte moduri concrete care să ne sprijine în primul rând în a depista aceste atacuri asupra spaţiului aerian şi distrugerea obiectelor inamice. Acesta este un aspect foarte important, care este acum în creştere şi are o semnificaţie deosebită”, a afirmat el, potrivit traducerii oficiale.

Potrivit lui Zalewsky, „atunci când spunem că niciun centimetru de teritoriu NATO nu poate să fie atacat de Rusia şi trebuie să fie apărat, ne referim şi la spaţiul aerian”.

El a precizat că, în acest context, a fost discutată, la reuniune, iniţiativa de apărare aeriană europeană comună.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul bizar surprins într-o imagine care derutează oamenii și...
Digi FM
Petra, tânăra nevăzătoare care știe 6 limbi străine, s-a căsătorit în Grecia: „Nu-mi vine să cred că sunt...
Pro FM
Ce avere are Inna, la doar 37 de ani. Artista deține o proprietate care costă peste un milion de dolari
Film Now
Filmul selectat să reprezinte Franţa la Oscaruri în 2025. Zoe Saldana și Selena Gomez, în distribuție
Adevarul
Cu ce se ocupă Octavian Bellu, la 8 ani după ce a renunțat la lotul național de gimnastică. În ce țară s-a...
Newsweek
Casa de Pensii refuză pe bandă rulantă adeverințe pentru o pensie mai mare la Mica Recalculare. Cum?
Digi FM
Anunțul făcut de Kate Middleton. Acum o săptămână terminase chimioterapia
Digi World
Care sunt alimentele și băuturile care ar putea reduce riscul de apariție a demenței. Nu sunt dificil de...
Digi Animal World
Momentul adorabil când un pui de urs polar își îmbrățișează mama. Imaginile au făcut înconjurul lumii
Film Now
Talluah, fiica cea mică a lui Bruce Willis, despre starea de sănătate a tatălui ei: „Sunt zile dureroase!”
UTV
Cheloo (Parazitii): De la scena la afaceri profitabile – cum a transformat succesul muzical in milioane de lei