Pe măsură ce se apropie alegerile parlamentare, unii tehnocrații par tot mai tentaţi de o carieră politică. Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății, este ultimul care a recunoscut că nu exclude posibilitatea unei candidaturi pe listele unui partid. Intrarea în politică a tehnocraţilor îi surâde şi preşedintelui Klaus Iohannis, care consideră că partidele au nevoie de un aer proaspăt.
„E nevoie de o reformare din interior a partidelor si e nevoie de oameni noi, acum sigur oameni noi pot veni si din guvern. Anumite persoane care au venit mai vizibile sau mai interesate de politică s-ar putea hotărî să intre în politică, nu ar fi greşit”, a spus Klaus Iohannis.
Declaraţia președintelui vine după ce, în weekend, cel mai tânăr ministru din Cabinetul Cioloş, Vlad Voiculescu, a declarat că a primit mai multe oferte din partea partidelor politice pentru a candida pe listele lor la alegerile parlamentare.
„Pentru noi, ca cetăţeni ai acestei ţări, cred ar fi bine ca tinerii care nu au fost implicaţi să intre in politică. Să intre orice tânăr căruia i se face o astfel de ofertă, trebuie să se simtă mai întâi onorat şi apoi trebuie să se gândească bine. Eu mă simt onorat, în această fază sunt”, a spus Vlad Voiculescu.
Nu este singurul ministru care cochetează cu ideea de a intra în politică. Primul care a recunoscut acest lucru a fost Cristian Ghinea.
„Nu pot să neg că aş dori să existe o formulă de a continua. Dacă nu se întâmplă sunt foarte liniştit. Nu e decizia mea, e a lui Dacian Cioloş. Suntem o echipă”, a spus ministrul la emisiunea În fața ta de la Digi24.
Deşi la finalul mandatului este hotărâtă să se întoarcă la Bruxelles, Raluca Prună, ministrul Justiţiei, îşi susţine colegii din cabinet care îşi doresc să intre în politică.
„Ar fi un lucru bun dacă unii dintre ei ar candida, pentru că asta ar însemna că ar aduce un plus, un aer proaspăt în niște partide despre care n-am văzut să se fi reformat în mod semnificativ”, a spus Raluca Prună.
Pentru analiştii politici, un ministru pe listele de candidaturi nu garantează neapărat şi o creştere a voturilor.
„Aşa cum am văzut în recentele sondaje, foarte mulţi dintre aceşti miniştri nu sunt de fapt cunoscuţi foarte puternic la nivelul publicului. Sunt cunoscuţi la nivelul Bucureşti, nu ating mai mult de câteva sute de mii de oameni, dar nu au avut un impact foarte mare asupra populaţiei”, spune Andrei Țăranu, analist politic.
Părerea specialiştilor este confirmată şi de sondajele Partidului Naţional Liberal. Potrivit statisticilor, cea mai mare popularitate o are Dacian Cioloş, în timp ce alţi miniştri au obţinut un procetaj de sub 10%.