Lidera de facto a extremei drepte franceze, Marine Le Pen, a dat cel mai clar indiciu de până acum că intenționează să colaboreze cu noul prim-ministru al țării, Michel Barnier, într-un interviu acordat duminică publicației La Tribune.
Barnier a avut o lungă carieră politică, inclusiv ca ministru și comisar european, dar s-a făcut remarcat ca negociator-șef al Uniunii Europene pentru Brexit, amintește publicația europeană Politico.
Poziția sa cu privire la imigrație s-ar putea dovedi esențială în asigurarea unui sprijin cel puțin tacit din partea extremei drepte din Parlament. Barnier face parte din partidul de dreapta Les Republicains (Republicanii) și a propus în trecut „stoparea imigrației non-europene timp de trei până la cinci ani”, o poziție apropiată de cea a lui Le Pen.
„Este incontestabil că Michel Barnier pare să aibă aceeași poziție ca și noi în privința migrației. Acum ne așteptăm ca el să acționeze. El însuși a spus: mai puține vorbe, mai multe fapte”, a declarat Le Pen pentru cotidianul francez La Tribune.
Sprijinul implicit al liderei de extremă dreapta va conta mai ales din cauza aritmeticii electorale în noul Parlament francez, care este împărțit în mare parte între stânga, dreapta și centru. Premierul ales de faptul că Macron trebuie să fie capabil să supraviețuiască unui vot de neîncredere.
Gruparea de stânga, Noul Front Popular, a respins deja numirea lui Barnier, iar cel mai mare partid din alianță, mișcarea France Insoumise (Franța Nesupusă) a lui Jean-Luc Mélenchon, a lansat acuzația că „alegerile au fost furate”.
Întrebată dacă apreciază că faptul că Michel Barnier a declarat că voturile dreptei radicale ”contează”, Le Pen a spus că i se pare că este o diferență clară între modul de lucru impus de președintele Republicii și de partidul său, Renaissance (Renașterea). ”Este normal într-o democrație ca cel mai mare grup din Adunarea Națională să fie luat în considerare, dar este, de asemenea, perfect normal ca toți cei 11 milioane de alegători care au votat pentru noi în alegerile legislative să fie respectați și ascultați în cererile lor. Așadar, am revenit la funcționarea democratică normală, iar acest lucru este bun pentru toată lumea”.
Editor : Marina Constantinoiu