Ministerul Apărării cere Parlamentului aprobarea pentru achiziţia de sisteme de apărare antiaeriană și maşini de luptă

Data publicării:
O racheta este lansată în timpul unui exercițiu militar în Estonia pe 10 martie 2023.
Ministerul Apărării cere Parlamentului aprobarea pentru achiziţia de sisteme de apărare antiaeriană. Foto: Profimedia Images

Ministerul Apărării Naţionale a solicitat aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru pentru iniţierea procedurilor de atribuire a mai multor programe de înzestrare vizând sisteme de apărare antiaeriană, maşini de luptă pentru infanterie pe şenile dar și rachete aer-aer dirijate prin radar cu rază medie de acţiune, informează Agerpres.

Birourile permanente reunite au decis marţi să transmită solicitarea la comisiile parlamentare de apărare.

"Programele de înzestrare au în vedere operaţionalizarea ţintelor de capabilităţi asumate în cadrul procesului NATO şi UE de planificare a apărării pentru realizarea obiectivelor Programului privind transformarea Armatei României până în anul 2040. Astfel prin programele de înzestrare vor fi asigurate echipamente cu destinaţie militară şi sisteme de armament în sprijinul unor categorii de forţe ale Armatei, pentru realizarea unor structuri de forţe flexibile, cu un spectru larg de capabilităţi specifice secolului XXI, cu mijloace care să le asigure supravieţuire în câmpul tactic, cu o mobilitate şi o cunoaştere situaţională extinsă şi o putere de foc mărită", se arată în solicitarea MApN.

În acest context, MApN a cerut aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru iniţierea procedurilor de atribuire aferente următoarelor programe de înzestrare:

Programul de înzestrare "Sistem integrat de arme SHORAD - VSHORAD

Programul constă în achiziţia a 16 sisteme integrate de sisteme de apărare antiaeriană SHORAD (cu rază scurtă de acțiune) și VSHORAD (cu rază foarte scurtă de acțiune) pentru Forţele Aeriene şi a nouă sisteme de arme SHORAD şi 16 sisteme de arme VSHORAD pentru Forţele Terestre, inclusiv a suportului logistic şi a echipamentelor specifice de instruire şi antrenament.

Valoarea totală a programului de înzestrare este estimată la 4,2 miliarde de euro. Programul de înzestrare, cu plăţile aferente, se va derula în două etape, se precizează în document, menţionându-se că în etapa întâi se are în vedere achiziţia a şase sisteme integrate de arme SHORAD - VSHORAD pentru Forţele Aeriene şi a şase sisteme SHORAD şi şase sisteme VSHORAD pentru Forţele Terestre.

Iniţierea primei etape se va realiza în anul 2023 şi se va derula pe o perioadă de 8 ani, până în anul 2030, valoarea estimată a contractelor de achiziţie fiind de 2,1 miliarde de euro. Pentru etapa a doua iniţierea va fi realizată după anul 2030, valoarea estimată a acestei etape va fi mai mare de 100 milioane euro, precizează MApN.

Programul de înzestrare "Maşina de luptă a infanteriei, pe şenile - MLI"

Programul constă în achiziţia a 298 de complete MLI, în varianta de bază şi derivate, inclusiv stocul strategic şi operativ. MLI va intra în dotarea structurilor de infanterie mecanizată din cadrul Forţelor Terestre.

Valoarea totală a programului este estimată la 2,99 miliarde de euro. Şi în acest caz programul, cu plăţile aferente, se va desfăşura în două etape. În etapa întâi, care va fi iniţiată în 2023 şi se va derula pe 9 ani, se are în vedere achiziţia a 246 de complete MLI, inclusiv simulatoare de instrucţie şi suportul logistic iniţial. Valoarea estimată a contractelor de achiziţie din etapa întâi este de 2,5 miliarde de euro. Pentru etapa a doua se are în vedere achiziţia a 52 de complete MLI pentru stocul strategic şi operativ, cu iniţiere după anul 2031. Valoarea estimată a contractelor de achiziţie din această etapă este de 450 milioane euro.

Programul de înzestrare "Sistem obuzier calibru 155 mm de nivel Batalion"

Programul constă în achiziţia a cinci sisteme obuzier calibrul 155 mm de nivel batalion autopropulsat. Obuzierele vor intra în dotarea a cinci unităţi de tip batalion din cadrul Forţelor Terestre. Valoarea totală a programului este estimată la 1,9 miliarde de dolari, precizează MApN.

Programul se va desfăşura în două etape, prima, care va fi iniţiată în 2023 şi se va derula pe 6 ani, are în vedere achiziţia a trei sisteme autopropulsate pe şenile, inclusiv muniţia, suportul logistic şi a echipamentelor specifice de instruire şi antrenament, valoarea estimată a contractelor fiind de 1,15 miliarde de dolari. Pentru etapa a doua se are în vedere achiziţia a două sisteme autopropulsate, cu iniţiere după anul 2028.

Programul de înzestrare "Rachetă aer-aer dirijată radar"

Programul constă în achiziţia a 186 de rachete aer-aer dirijate prin radar cu rază medie de acţiune de tipul AIM-120 AMRAAM, special configurate pentru a fi integrate pe aeronavele F-16 din dotarea Forţelor Aeriene. Valoarea estimată a achiziţiei este de 372 milioane dolari.

Un alt program prevede înzestrarea cu rachete aer-aer dirijate cu infraroşu cu rază scurtă de acţiune AIM-9X SIDEWINDER.

299 de astfel de rachete special configurate pentru a fi integrate pe aeronavele F-16 din dotarea Forţelor Aeriene vor fi achiziționate. Valoarea estimată este de 239 milioane dolari.

În ultimele două programe, achiziţia se va realiza în baza unor acorduri cu SUA de tip "Guvern la Guvern", cu derulare în etape succesive, corelat cu intrarea în serviciu a aeronavelor F-16 şi disponibilitatea resurselor financiare.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Tezaurul românesc de la Moscova, mai aproape de a reveni în țară. Decizia istorică a...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu, reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat în secret: „Sunt în stare de șoc!”
Pro FM
Iubita lui Julio Iglesias Jr., trup de zeiță într-o rochie scurtă, cu un decolteu imposibil de ignorat. Fanii...
Film Now
Ellen Pompeo, pe străzile din LA, într-o zi obișnuită, când nu îmbracă uniforma medicală în serialul „Grey's...
Adevarul
Analiza pieței imobiliare din România. Cum vor influența alegerile prețurilor locuințelor și ce orașe vor fi...
Newsweek
400.000 pensionari iau 1.800 lei în plus la PENSIE în decembrie. Ministrul muncii zice cine ia banii
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
Imagine cu urmările conflitului din Gaza. Foto: Profimedia Images
Comitet ONU: Metodele de război folosite de Israel în Fâşia Gaza „corespund caracteristicilor unui genocid”
Digi Animal World
Ce fel de stăpân de câine ești? Oameni de știință au descoperit trei categorii de proprietari
Film Now
Cum a reacționat Dwayne „The Rock” Johnson când o femeie i-a spus că are cancer în stadiu terminal. Imaginile...
UTV
Celine Dion si Jennifer Lopez au stralucit pe scena show-ului aniversar Elie Saab in Arabia Saudita – 45 de...