Mihai Fifor susține înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă a evenimentelor din 10 august
Ministrul Apărării Mihai Fifor susţine propunerea europarlamentarului Dan Nica de înfiinţare a unei comisii parlamentare de anchetă privind evenimentele din 10 august şi declaraţiile preşedintelui Iohannis referitoare la proteste şi afirmă că Nica a fost ameninţat cu moartea după ce a lansat această propunere, el întrebându-se cui foloseşte ceea ce s-a întâmplat. El vorbeşte despre fake news şi despre intenţii de destabilizare a ţării înaintea preluării preşedinţiei Consiliului UE.
„Ieri, şi susţin cu tărie această propunere, colegul nostru, europarlamentarul Dan Nica, a solicitat constituirea unei comisii parlamentare de anchetă pentru analizarea evenimentelor din 10 august. Pentru asta a fost ameninţat cu moartea. Nu este singurul membru PSD care primeşte astfel de ameninţări şi nu putem permite perpetuarea şi accentuarea politicii iresponsabile de fracturare a societăţii româneşti. De aceea această comisie trebuie constituită de îndată. Guvernele se schimbă de către majorităţi parlamentare rezultate în urma votului democratic şi nu prin violenţe puse la cale în stradă”, afirmă Fifot, care se întreabă cui foloseşte tot ceea ce s-a întâmplat la mitingul din 10 august, din Piaţa Victoriei, şi după aceea.
De altfel, postarea pe Facebook a ministrului începe tocmai cu întrebarea "Qui prodest?".
„Această este prima întrebare care se impune atunci când cauţi să afli adevărul despre o întâmplare sau altă. Cui foloseşte ce s-a întâmplat? Aşa trebuie să înceapă şi orice discuţie despre ziua de 10 august”, scrie ministrul, care reia derularea evenimentelor, prezentându-şi opinia în legătură cu ceea ce s-a întâmplat.
El afirmă că deşi protestul din 10 august a fost anunţat ca fiind unul al diasporei, nimeni nu şi-a asumat organizarea lui, în opinia sa motivul fiind acela „că el urma să se termine în violenţe”.
„Despre această evoluţie a lucrurilor au vorbit mai mulţi susţinători ai Opoziţiei politice, dar şi reprezentanţi ai #Rezist. Nu are rost să aducem dovezi, este plin internetul de atenţionări prin care participanţii la miting erau sfătuiţi să nu vină cu copiii în Piaţă, dar şi de chemări la violenţe, respectiv la răsturnarea puterii politice legitime”, afirmă Fifor.
El spune că în ziua mitingului au fost semnalate mai multe acte de violenţă din partea unor grupuri răzleţe de huligani care „s-au aflat mereu în spatele protestatarilor paşnici şi au încercat să determine masa de oameni să forţeze dispozitivele jandarmilor”.
„Într-un final, jandarmii au intervenit în jurul orei 23 pentru a dispersa mulţimea şi pentru a nu permite escaladarea violenţelor. Dacă jandarmii nu ar fi intervenit, putem admite faptul că lucrurile s-ar fi putut termina mult mai grav”, relatează ministrul, adăugând că „a doua zi, un întreg aparat de propagandă, finanţat pe căi ocolite, a fost pus în mişcare pentru a ataca statul de drept”.
El susţine că tot începând cu 11 august, „a fost declanşată o adevărată campanie de fake news, inclusiv în presa internaţională”.
„S-au folosit diverse declaraţii ale unor reprezentanţi ai partidelor social-democrate europene pentru a construi argumentul că aceste partide condamnă autorităţile din România. În realitate, aceste poziţii nu au fost si nu sunt unele oficiale”, susţine Mihai Fifor.
El se întreabă care este miza, cui folosesşte dărâmarea prin violenţă a unui Guvern legitim şi destabilizarea ţării înaintea preluării preşedinţiei Consiliului UE.
„Si ne întrebăm din nou, care este miza? Cui foloseste dărâmarea prin violenţă a guvernului legitim al României? Cui foloseşte destabilizarea ţării într-un moment atât de important cum este cel al pregătirii preluării Preşedinţiei Consiliului UE?”, scrie ministrul.
El relatează că, în luna iulie, la Bruxelles, a avut loc Summit-ul NATO, iar „România a fost nominalizată ca stat care, prin vointa Parlamentului si a Guvernului, îşi îndeplineşte toate obligaţiile si condiţionalităţile asumate în cadrul Alianţei NATO”.
De asemenea, a fost evidenţiată din nou, în cadrul Summit-ului, ca pol de stabilitate şi, totodată, drept cel mai important furnizor de securitate la Marea Neagră şi în Balcanii de Vest.
„Cui foloseşte, în aceste condiţii, proiectarea iresponsabilă a unei imagini de ţară instabilă, cuprinsă de haos, cu "flăcări şi sânge" pe străzile Bucureştiului? România, prin măsurile luate de Guvernarea PSD-ALDE are cea mai importantă creştere economică şi anul acesta. Pe cine deranjează în aşa de mare măsură succesul Programului de guvernare votat de milioane de români, încât acest guvern trebuie dărâmat cu orice preţ? Cine se face vinovat de modul iresponsabil în care a fost deturnat protestul paşnic al celor din Piaţă Victoria? De ce această disperare că PSD-ALDE să nu guverneze şi în 2019, anul alegerilor pentru Parlamentul European şi pentru Preşedinţia României? Toate acestea sunt întrebări care solicita răspunsuri imediate, pentru că, atât românii cât şi comunitatea internaţională să ştie adevărul”, argumentează Fifor necesitatea înfiinţării unei comisii de anchetă parlamentară privind evenimentele din 10 august.
El încheie cu invocarea anului Centenar, „anul în care trebuia să celebrăm unitatea şi solidaritatea românilor de oriunde s-ar afla aceştia”, precizând că încă nu este prea târziu.
Liderul europarlamentarilor PSD Dan Nica cere înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă pentru declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis referitoare la proteste, spunând că acesta a făcut acuzaţii dure la adresa Jandarmeriei, fără să aibă dovezi. Nica susţine că şeful statului nu este interesat de stingerea conflictelor din societate, ci vrea escaldarea lor pentru câştiguri electorale.
Sursa: News.ro
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News