ALDE a câştigat la Galaţi, la alegerile locale, peste 11 procente. Au trecut două luni de atunci şi iată că a absorbit şi organizaţia judeţeană a formaţiunii lui Mircea Geoană, care a obţinut la scrutinul din 5 iunie aproape doi la sută din voturi.
Iulian Aramă, fost preşedinte al PSRo Galaţi: „PSRO a fost creat pentru a decupa voturi din zona stângă, din zona PSD. Din păcate, toate voturile pe care noi le-am obţinut, inclusiv eu personal, cred că sunt din partea dreaptă. Ne-am implicat cu trup şi suflet. Proiectul n-a funcţionat. Noi trebuie să mergem mai departe”.
Eugen Durbacă, senator, preşedinte al ALDE Galaţi: „Orice om care vine la noi este un câştig. Personal, mă cunosc foarte bine cu domnul Aramă. Mă cunosc de foarte multă vreme, de când eu eram la Partidul Democrat. Era şi dumnealui, deci ne cunoaştem de aproximativ 15-16 ani”.
Astfel de mutări sunt obişnuite şi înainte de alegeri. În Suceava, de exemplu, în martie, 52 de organizaţii ale PNL s-au transferat cu totul la ALDE.
Alexandru Ştefan Băişanu, preşedintele ALDE Suceava: „Da, au plecat foarte mulţi oameni din Partidul Naţional Liberal, adică adevăraţii liberali. Au venit spre ALDE, acolo unde am plecat şi eu, tocmai datorită unor neînţelegeri de ideologie şi de principii”.
Câteodată vârsta este cea care dă o perspectivă diferită asupra viitorului. După absorbţia UNPR de către PMP, întreaga organizaţie de tineret a progresiştilor s-a îndreptat către partenerii tradiţionali: social-democraţii. Aşa se face că noul PMP i-a câştigat pe seniori, dar a pierdut susţinerea a mii de tineri progresişti.
Cezar Stancu, fost preşedinte al Organizaţiei de Tineret a UNPR: „Este o mare supărare a noastră că la cât am muncit şi am activat în UNPR, despre fuziunea cu PMP am aflat de la televizor”.
Se întâmplă ca dezertorii să ajungă înapoi de unde au plecat, fără voia lor. Un caz este în Mangalia, unde anul trecut, organizaţia PMP a plecat la UNPR. Numai că formaţiunea fondată de Gabriel Oprea a fost absorbită Partidul Mişcarea Populară.