Martin Schulz: „Am vorbit despre situația din România, din UE, despre temele abordate la summitul de joi, despre Marea Britanie, despre refugiați și despre Moldova. În mod logic, la discuțiile despre Marea Britanie, a jucat un rol important discuția despre libera circulație a lucrătorilor, despre ajutoarele sociale, despre o relație da sau nu cu zona euro. Am constatat ca Parlamentul European e pe aceeași lungime de undă cu planul guvernului României. Ce ar putea bucura mai mult Parlamentul European decât să constate că premierul României e pe aceeași lungime de undă cu Parlamentul European și că mergem împreună pe aceeaşi direcție? Pe scurt, a fost un dialog foarte bun, un schimb de opinii foarte bun între prieteni.”
Dacian Cioloş: „Plăcerea a fost și de partea mea să mă întalnesc cu M. Schulz, cu care am cooperat foarte bine când era coordonatorul grupului socialist, am lucrat împreună pe reforma politicii agricole comune și în calitate de preşedinte al Parlamentului, pe toate chestiunile privind bugetul parlamentului. Am început această discuție pornind de la această experiență a colaborării avută anii trecuți.
Am știut că vin la un prieten al României, un prieten care a dovedit în ultimii ani nu doar că înțelege foarte bine ce se întămplă în România, dar și că a susținut parcursul european al României. Plăcerea a fost cu atât mai mare
I-am prezentat preşedintelui prioritățile guvernului pe care îl conduc în acest an, an care are ca obiectiv organizarea alegerilor locale și parlamentare, dar şi câteva proiecte de reformă pe care i le-am împărtășit. Unul dintre obiective e să facem din România un stat membru care să-și asume într-un mod mult mai proactiv statutul de membru UE și să se implice proactiv în dosarele de pe agenda euro. De aceea am discutat azi despre două dosare: relația dintre Marea Brit și UE și chestiunea privind migraţia
Cum a spus și domnul preşedinte, am constatat că avem puncte de vedere similare în ceea ce privește relațiile Regatul Unit - UE, și mai ales pe aspectele privind drepturile sociale ale lucrătorilor. Punctele de vedere pe soluțiile pe care le vedem converg, lucru care m-a asigurat foarte mult, pentru că unele dintre interogațiile României e cum să facem să păstrăm regulile privind libera circulaţie a lucrătorilor și drepturile sociale conform tratatului și am constatat că aici Parlamentul are același punct de vedere. În măsura în care deciziile Consiliului European vor ajunge la parlament, înteleg că parlamentul va susține și punctul de vedere pe care îl are și România.
Am discutat și despre situația din Moldova. Am explicat de ce România susține procesul de reformă din Moldova și în ce condiții susținem guvernul actual, în condițiile în care guvernul se angajează la reforme pe care să le pună în aplicare. Am constatat cu plăcere Parlamentul European e pe aceeași linie și ca situația din Moldova e urmarită atent și la Parlamentul European.”
Martin Schulz: „E clar că aceste informaţii trebuie să se regăsească in decizia parlamentului și a Comisiei.”
Dacian Cioloş, premierul României: „Ştiti părerea României. Suntem de acord cu un mecanism de emergenţă, care poate fi clar definit și usor mobilizat. Acest mecanism ar trebui să fie o excepție și nu o regulă, si trebuie limitat doar în cazul Marii Britanii. Asta e opinia României
Cât de mulțumiți sunteți de propunerile Marii Britanii? Ar trebui militate pentru anumite tipuri de aplicații la ajutoarele sociale?
Dacian Cioloş, premierul României: „Și acest principiu e foarte important pentru noi. Vrem ca acest mecanism să fie implementat abia din momentul în care se decide asupra lui.”
Citiți și:
Premierul Dacian Cioloș, în vizită oficială la Bruxelles