Conflictul de la graniță ne obligă să accelerăm ritmul de modernizare a Armatei și să investim masiv în industria de apărare, a declarat vineri premierul Marcel Ciolacu. El a precizat că țara noastră „nu va fi atrasă în niciun război”, iar securitatea României sunt garantate prin Parteneriatul strategic cu SUA şi apartenenţa la NATO.
Ciolacu, care a participat la ceremonia desfăşurată la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I, cu prilejul Zilei Armatei Române, a subliniat că, în contextul actual, trebuie accelerat ritmul de modernizare a Armatei, prin dotarea cu sisteme de armament de ultimă generaţie.
„Trăim vremuri complicate, cu un război la graniţă, şi trebuie să facem faţă unei situaţii de securitate ce generează provocări neîncetate. Ca premier, prioritatea mea este ca ţara noastră să se dezvolte în pace şi linişte, iar România nu va fi atrasă în niciun război. Pacea, stabilitatea şi securitatea României sunt garantate sută la sută prin Parteneriatul strategic cu Statele Unite ale Americii şi prin apartenenţa la NATO. Însă actuala situaţie ne obligă să accelerăm ritmul de modernizare a Armatei. Ne obligă să investim masiv în industria de apărare. Cu cei 2,5% din PIB pentru Apărare, ne vom dota cu sisteme de armament de ultimă generaţie pentru toate categoriile de forţe armate. În egală măsură, vom asigura resurse umane foarte bine instruite şi motivate pentru performanţă”, a spus premierul, potrivit Agerpres.
România va sprijini „din toate puterile” Republica Moldova
Potrivit prim-ministrului, România va continua să susţină Ucraina să-şi apere independenţa şi suveranitatea, această susţinere „fiind vitală pentru a asigura pacea” ţării noastre. De asemenea, România va sprijini „din toate puterile” Republica Moldova să îşi păstreze orientarea pro-europeană, a completat el.
„Sunt două ancore pe care le vom consolida în faţa încercărilor Rusiei de a destabiliza regiunea şi politic, dar şi economic”, a transmis Marcel Ciolacu.
Ziua de 25 octombrie marchează opt decenii de la încheierea operaţiunilor Armatei române în Al Doilea Război Mondial pe teritoriul ţării, prin eliberarea oraşului Carei, a amintit el.
„Acest moment a devenit, în timp, simbolul luptei militarilor români pentru libertatea poporului nostru, iar 25 octombrie ziua în care sărbătorim şi cinstim Armata României şi pe militarii săi. Astăzi avem, înainte de orice, datoria de a ne gândi, în primul rând, la cei căzuţi pe câmpurile de bătălie. La toţi cei care, în războaiele trecute sau în misiunile mai recente, şi-au dat viaţa în numele naţiunii. Suntem, azi, aici, la Mormântul Ostaşului Necunoscut pentru arăta românilor şi întregii lumi că acest neam nu-şi va uita niciodată eroii”, a mai afirmat premierul.
Ciolacu le-a mulțumit militarilor
El şi-a exprimat recunoştinţa faţă de militarii căzuţi la datorie sau răniţi în misiunile din teatrele de operaţii sau de pe teritoriul naţional.
„Toţi reprezintă exemple de curaj şi iubire de patrie, sunt modele pentru demnitatea cu care au trecut peste suferinţe! Îi asigur că vom fi alături şi de familiile lor, indiferent de situaţie, şi îi vom sprijini mereu. Transmit un mesaj de apreciere şi mulţumiri întregului personal al Armatei României, în activitate, în rezervă sau retragere. Ca fiu de ofiţer, ştiu că a-ţi servi ţara nu este doar o profesie, este un destin asumat în numele unor idealuri esenţiale pentru dezvoltarea naţiunii noastre”, a mai evidenţiat prim-ministrul.
La ceremonia din Parcul Carol I au participat preşedintele Klaus Iohannis şi preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă.
Editor : C.L.B.