Liderul PSD, Marcel Ciolacu, susține că nu știe să existe vreun conflict între ministrul sănătății, Alexandru Rafila, și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, dând vina mai degrabă pe presă că „a încercat să-i pună cap în cap”. Președintele social-democraților se declară convins că cei doi vor avea o colaborare bună și se vor completa reciproc.
Întrebat, duminică seara, la Antena 3, despre existența unor presupuse tensiuni între Alexandru Rafila și Raed Arafat, Marcel Ciolacu a răspuns: „N-am avut discuții cu dl. Rafila, dar până la urmă, avem un ministru al sănătății care vorbește de sănătate și cred - sunt ferm convins, amândoi sunt de specialitate - cu adevărat, eu am spus întotdeauna, Raed Arafat e înjurat pentru că intervine numai în momentul critic, ăla e jobul lui Raed Arafat, pentru că el este pe urgență, ceva de genul (pompierul care vine să stingă incendiul). Și cred că, cu această viziune a dlui Rafila, să prevină anumite lucruri - că și legea pe care o s-o propunem o să vedeți că o să vină cu anumite lucruri care previn, ca să nu ajungi la momentul în care trebuie să intervină Raed Arafat. Cred că presa a încercat să-i pună cap în cap, dar sunt ferm convins că amândoi vor funcționa cum trebuie”, a declarat Marcel Ciolacu.
Cum a apărut ideea unui conflict între Alexandru Rafila și Raed Arafat
Încă de la audierile din Parlament, înainte de învestirea Guvernului Ciucă, Alexandru Rafila spunea că, deși DSU „și-a făcut bine treaba”, măsurile sanitare ar trebui luate și asumate de Ministerul Sănătății și nu de altă instituție. „Nu se poate ca aceste măsuri cu impact pe sănătatea publică să fie aprobate de o altă structură, iar Ministerul Sănătății să răspundă”, a spus Alexandru Rafila. El a vorbit atunci și de o discuţie la nivelul Guvernului, „încât acest mecanism să fie schimbat”.
Pe de altă parte, și vicepremierul PSD Sorin Grindeanu spus vineri, la Digi24, cu referire la Raed Arafat, că nu e suficient „un singur om” pentru gestionarea pandemiei și că ministrul sănătății, Alexandru Rafila, ar trebui să se implice mai mult. Grindeanu a menționat că „până acum toate (propunerile de măsuri antipandemice - n.r.) veneau dintr-o anumită zonă, DSU” și că Ministerul Sănătății ar trebui „să fie mai implicat în aceste hotărâri”.
Conform unor surse, vineri, în ședința de Guvern, ar fi avut loc un moment tensionat, în care Raed Arafat a propus testarea tuturor celor care vin în țară începând de duminică, însă propunerea sa a fost respinsă. Ministrul sănătății, Alexandru Rafila, și ministrul transporturilor, vicepremierul Sorin Grindeanu, s-ar fi opus acestei propuneri. Argumentul a fost legat de pericolul blocării vămilor exact în perioada de sărbători când se întorc în țară românii din diaspora. Ca urmare, potrivit acestor surse, Arafat a primit sarcina să revină cu un alt proiect de gestionare a pandemiei în perioada vacanței de iarnă.
Invitat la Interviurile Digi24.ro, vicepremierul Sorin Grindeanu a infirmat că ședința a fost una tensionată și a spus că „s-au prezentat argumente pro și contra urmând să se elaboreze o nouă hotărâre cu implicarea mai mare a Ministerului Sănătății”.
Cum a reacționat Raed Arafat la ideea reducerii atribuțiilor DSU
Reacționând la toate aceste informații despre o eventuală reducere a atribuțiilor sale, șeful DSU, Raed Arafat, a declarat vineri seara la Digi24 că instituţia pe care o conduce „nu se bagă peste Ministerul Sănătăţii” și că „DSU nu este un om”.
„Dacă problema e cine conduce, sunt alte soluții, nu trebuie să stricăm sistemul ca să scăpăm de cine e la coordonare. Dacă asta e problema, atunci poate că sunt alte soluții pe care trebuie să le decidă unii și alții, dar în niciun caz nu strici un sistem funcțional”, a spus Arafat. „Dacă deranjează şeful, o cale e: păstrezi sistemul, scapi de șef. Dar sistemele nu se construiesc pentru un om, ele se construiesc pentru o țară, ele trebuie să continue indiferent cine este la capul lor”, a adăugat șeful DSU.
El a mai spus că nu a existat nicio discuție despre atribuții care să fie luate de la DSU și nici nu are vreo informaţie că s-ar dori schimbarea sa din funcție. „Cu premierul relaţia de lucru este excelentă, cu domnul Rafila discut, nu e nicio problemă”, a arătat Arafat.
Duminică, Raed Arafat și Alexandru Rafila au ieșit într-o conferință de presă comună la Guvern, pentru a anunța că sunt în discuție măsuri vizând limitarea răspândirii variantei Omicron în România.
Premierul Nicolae Ciucă i-a convocat duminică, la o întâlnire de lucru la Palatul Victoria, pe principalii responsabili ai gestionării pandemiei, în contextul confirmării în România a două cazuri cu varianta Omicron a virusului SARS-CoV-2.
Editor : Luana Pavaluca