Liberalii contestă votul privind salariile
Majorările salariale pentru medici şi profesori au trecut de Parlament. Legea a fost votată aproape în unanimitate de deputaţii prezenţi în sala de plen, în condițiile în care liberalii au boicotat votul.
ACTUALIZARE. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, spune că „încredere totală” în cifrele prezentate de secretarii de şedinţă privind cvorumul din momentul votului privind majorarea salariilor din educaţie şi sănătate, iar conducerea forului va discuta o eventuală contestaţie a PNL şi va lua o decizie.
„Eu aştept solicitarea colegilor mei liberali în Biroul Permanent, o discutăm în Biroul Permanent şi atunci avem un răspuns la această solicitare”, a spus şeful Camerei Deputaţilor, cu privire la contestaţia pe care PNL intenţionează să o depună, potrivit News.ro.
ACTUALIZARE. PNL contestă votul asupra majorărilor salariale. Liberalii spun că nu a existat cvorumul necesar pentru adoptarea legii.
„Votul din Camera Deputaților asupra Legii privind majorările salariale în educație și sănătate a fost viciat prin minciună. PSD a mințit că are suficienți oameni în sală pentru a vota legea, anunțând o prezență de 184 de parlamentari. Imaginile arată că în sală nu se aflau decât 168”, se arată într-o postare pe pagina de Facebook a PNL, cu mai multe fotografii în care se văd multe locuri goale.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Au fost 184 de voturi pentru și un vot împotrivă, al deputatului Mircea Toader, singurul liberal prezent în plen.
Actul normativ a iscat un adevărat scandal în Camera Deputaților. Ministrul Muncii susţine că această lege va creşte doar salariile cadrelor de conducere cu peste 50 la sută, dar nu şi pe cele ale noilor angajaţi.
În replică, liderul PSD, Liviu Dragnea, a spus că Parlamentul nu poate fi oprit să adopte o lege. El mai spune că există suficiente resurse financiare pentru a pune în aplicare această lege. „În rest sunt manipulări”, a spus Liviu Dragnea.
El a adăugat că ministrul Muncii nu a făcut decât „să asmută o categorie socială împotriva alteia sau din interiorul unei categorii sociale oameni cu funcții diferite.”
„Asistăm de ceva timp în spațiul public la transmiterea de date false și cei care le transmit știu că datele sunt false”, a mai spus Liviu Dragnea, adăugând că aceste date sunt transmise de miniștri ai actualului Guvern.
„Nu este admisibil ca Parlamentul României, singura instituție legislativă din țară, să fie mințită în mod deliberat de Guvern. Și cred că Parlamentul are posibilitatea să sancționeze”, inclusiv prin plângeri penale, a spus Liviu Dragnea.
Liberalii nu au participat la dezbateri şi nici la votul final. Potrivit proiectului, lefurile celor din educaţie ar creşte cu 15%, iar cadrele medicale ar putea beneficia de salarii cu un sfert mai mari.
Președintele PNL, Alina Gorghiu, spune că înainte de adoptarea unei astfel de legi trebuie calculat impactul financiar și că această lege, în actuala formă, mărește mai mult salariile celor care au deja venituri mari.
„Am spus public că nu participăm la genul ăsta de șaradă pe care o face Liviu Dragnea în plenul Camerei Deputaților cu o inițiativă care nouă nu ne arată decât disperarea PSD. În realitate această lege nu ajută pe nimeni. Azi PSD s-a jucat cu speranțele oamenilor, știind că inițiativa este una ilegală. Este nesusținută din punct de vedere al bugetului, o spune și Guvernul”, a spus Alina Gorghiu.
Ea mai spune că, prin această lege, angajații din educație și sănătate „sunt mințiți” că vor avea salarii mai mari.
„În realitate știm foarte bine că acest lucru nu va putea fi aplicat. Însă dl Dragnea își permite acest lucru, nu mă întrebați de ce își permite. Pentru că nu are scrupule, pentru că e cinic. Nu pot să mai tac, când domnia sa își bate joc de oameni”, a adăugat președintele PNL.
Ministrul Muncii spune că Guvernul urmează să sesizeze Curtea Constituțională asupra acestei legi.
„Cum a făcut în cazul pensiilor speciale, de e datoria Guvernului să se adreseze forului care poate să decidă aceste conflicte între puterile în stat. Să ne spună Curtea Constituțională dacă e constituțional să adopți acest pachet fără sa indici resursele. Așteptăm întâi să vedem ce se întâmplă după care după câteva zile vom avea din partea guvernului această inițiativă”, a spus ministrul înainte de votul final.
Potrivit legislației adoptate de Parlament, salariul de bază din învăţământ ar urma fie mărit cu 15 la sută, de la 1 ianuarie anul viitor. De asemenea, cu 25 de procente ar creşte şi salariul de bază de încadrare, pentru personalul Casei de Asigurări de Sănătate, din luna decembrie.
În plus, plata sporurilor pentru personalul medical s-ar putea face la nivelul acestui an, şi nu la nivelul din 2009. De asemenea, vor fi măriri cu 15 la sută şi pentru angajaţii din sistemul de asistenţă socială.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News