M. Macovei: Modificarea Legii ANI se va reflecta „foarte prost” în raportul MCV, cu efecte pe Schengen

Data publicării:
Monica Macovei europarlamentar - mfax-1

Fostul ministru al Justiției, Monica Macovei, consideră că nu Legea ANI trebuie modificată, ci aleşii locali trebuie să se adapteze legislaţiei: „Dacă sunt atât de mulţi primari, înţeleg peste o sută, în această situaţie, soluţia într-un stat de drept, adică unde se respectă legea, este ca toţi primarii şi premierul să-şi adapteze comportamentul la lege, nu să modifice legea, ca să continue ei un comportament absolut păgubos pentru oameni. Asta este ideea, nu să găsim soluţii să salvăm primarii, ci să găsim soluţii ca aceşti primari să nu mai fie incompatibili, adică să le spunem clar: plecaţi din Consiliile de Administraţie ale acestor companii. Deci, nu trebuie modificată această lege”.

Aceste declarații au venit în contextul presiunilor făcute de unii primari, consilieri locali și județeni pentru eliminarea unui articol din Legea 161/2003 care prevede că funcția de primar sau președinte al Consiliului Județean este incompatibilă cu cea de membru al Consiliului de Administrație sau orice funcție de conducere la regiile autonome de interes local sau național, la companiile și societățile naționale.

Întrebată cum s-ar reflecta o eventuală modificare a Legii ANI în acest sens în raportul MCV, Monica Macovei a răspuns: „Foarte prost, pentru că o mare problemă a CE cu România în relaţia cu MCV este lipsa voinţei politice pentru măsurile anticorupţie. Aici intră şi aceste incompatibilităţi (...). Se va reflecta prost şi, evident, va avea efecte asupra intrării în Schengen şi în general a poziţiei României, care e privită tot mai prost şi cu tot mai mare neîncredere”, a declarat Monica Macovei, la RFI.

„Noi nu vom şti ale cui interese le reprezintă primarul”

Fostul ministru al Justiţiei a explicat la RFI de ce sunt în incompatibilitate, în opinia sa, aleşii locali care se află în acelaşi timp în conducerea unor regii:

„Să luăm exemplul unui primar sau preşedinte de Consiliu Judeţean. El este ales full-time de oameni să conducă Primăria sau Consiliul Judeţean, deci o slujbă permanentă. În acelaşi timp, el este membru în AGA sau în Consiliul de Administraţie al unei companii, cu care Primăria unde el este primar are contracte. De exemplu, o companie de transport, o companie de energie termică, gaz, companie de electricitate, companie de apă-canal. Noi nu vom şti ale cui interese le reprezintă primarul: ale cetăţenilor, care, evident, vor preţuri mai mici la apă, gaz, canal, gunoi, electricitate sau ale companiei respective, care vrea un profit cât mai mare, ca atare şi un preţ mai mare”, spune Monica Macovei.

„O altă mare problemă dureroasă este că există societăţi comerciale, firme, care lucrează pentru aceste companii şi regii autonome, de exemplu produc ţevi sau multe alte piese de care ele au nevoie şi care sunt conduse de oameni din partid şi banii se duc la partid, deci sunt firme controlate de partide, care produc bani pentru partide”, spune europarlamentarul PDL.

Critici la adresa premierului

Monica Macovei declară că „premierul iarăşi se bagă unde nu e treaba lui şi intervine iarăşi în justiţie”, în contextul Legii ANI.

„Eu reţin că a afirmat ceva de genul "Nu putem declara incompatibili atâţia primari, trebuie să găsim o soluţie". În opinia mea, asta este o intervenţie, pentru că nu e rolul lui să declare incompatibil pe nimeni, el nu se ocupă de incompatibilităţi, se ocupă ANI şi instanţele de judecată, acolo unde oamenii au contestat şi există procese pe rol”, spune europarlamentarul PDL.

Premierul Victor Ponta a declarat că aşteaptă deciziile instanţelor privind incompatibilitatea reclamată de ANI în privinţa mai multor primari şi consilieri locali, pentru ca apoi Guvernul să se consulte cu ANI şi cu Parlamentul pentru a găsi o soluţie la această situaţie.

Victor Ponta a afirmat marţi seară, într-o emisiune televizată, că Ministerul Justiţiei a dat aviz negativ la un proiect de lege care scotea din regimul incompatiblităţii calitatea primarilor de membri în consiliile de administraţie ale unor regii şi servicii deconcentrate, pentru că nu ar fi rezolvat situaţia actuală.

Și preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, marţi, că susţine iniţiativa primarilor pentru clarificarea Legii ANI în ceea ce priveşte incompatibilităţile, apreciind că este vorba de o interpretare a legislaţiei în domeniu şi „o vânătoare de forme” care a dus la „o problemă de sistem”.

Consilierul premierului a adăugat că Robert Cazanciuc, ministrul Justiției, are obligația politică de modificare a legii ANI.

Ministerul Justiţiei a avizat negativ schimbarea legii incompatibilităţii. Modificările le-ar fi permis aleşilor locali să deţină în continuare funcţii şi în adunările generale ale acţionarilor din societăţile subordonate. Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, și-a atras din această cauză o serie de critici din partea USL.

Traseul declarațiilor 

Afirmațiile lui Crin Antonescu vin după ce președintele Agenției Naționale de Integritate, Horia Georgescu, a declarat ieri, la Digi24, că numărul primarilor care se află în stare de incompatibilitate sau conflict de interese este mult mai mic și că cifra este exagerată, printre motive fiind și acela al schimbării legislației. Însă, acest lucru nu i-ar ajuta deoarece legea nu se aplică retroactiv. În plus, președintele ANI a adăugat că unul din punctele de plecare pentru aceste situații de incompatibilitate este chiar sesizarea președintelui CJ Constanța, Nicușor Constatinescu.

Atât puterea, cât și opoziţia bat recordul negativ la numărul de aleşi locali care au probleme serioase de integritate. Peste 100 de primari, consilieri şi şefi de consilii judeţene riscă să-şi piardă funcţiile, iar consecinţa va fi organizarea alegerilor anticipate. Executivul a sesizat pericolul şi încearcă să-i salveze prin modificarea Legii ANI.

La începutul verii, aleşii locali şi-au pus speranţele în ministrul Administraţiei, Liviu Dragnea. El le-a promis că va iniţia o hotărâre de guvern care să-i scape de braţul lung al Agenţiei Naţionale de Integritate.

Toate speranţele aleşilor locali s-au năruit însă, pentru că proiectul de ordonanţă nu a fost avizat de Ministerul Justiţiei.

Astfel, Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, este acuzat de primarii şi parlamentarii PSD că pune beţe-n roate primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene. Și asta pentru că Ministerul Justiţiei a avizat negativ schimbarea legii incompatibilităţii. Modificările le-ar fi permis aleşilor locali să deţină în continuare funcţii şi în adunările generale ale acţionarilor din societăţile subordonate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce să oprești Wi-Fi-ul întotdeauna pe timp de noapte…
Digi FM
Imagini şocante în noaptea de Revelion. Un şofer a fost filmat în timp ce se învârte cu maşina într-un sens...
Pro FM
Fostul bodyguard al lui Whitney Houston, tentat să „renunțe la tot” de dragul cântăreței: „Siguranța ei era...
Film Now
A divorțat, iar acum iubește din nou. Fratele lui Ben Affleck, surprins alături de partenera lui mai tânără...
Adevarul
Daniel David îi răspunde lui Călin Georgescu: „Sunt surprins că un om al păcii caută, de fapt, războiul”
Newsweek
Pensia pe ianuarie intră pe card cu întârziere. Casa de pensii anunță care e motivul
Digi FM
România, inclusă de CNN printre cele mai bune locuri de vizitat în 2025. Cum este descrisă destinaţia...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Kevin Sorbo, protagonistul serialului Hercule, spune că a fost pus pe "lista neagră" de la Hollywood din...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025