Întrebat de ce nu s-a ajuns la un acord dinainte să înceapă votul, Alexandru Frătean, senator PSD, a spus că „acordurile în USL nu se fac cu sute de parlamentari deodată”.
„Nu am primit un ordin politic să-l numim noi pe domnul Bogdan acolo. În general, noi ne susținem propunerile care vin pe filiera Uniunii Social-Liberale”, a spus senatorul PSD.
„În privința respectării unui angajament, PNL a dat dovadă de respectarea cuvântului și angajamentului în momentul în care am decis asupra nominalizării pentru Curtea Constituțională. Consider că ar fi fost normal ca, dacă era ceva de rezolvat, să fi fost rezolvat înainte de acel moment al prezenței la vot. Consider că ar fi fost bine să fi fost o prezență la vot care să se fi finalizat cu un vot negativ, dacă era cazul de a sancționa o astfel de nominalizare, nu printr-o plecare din sală”, a punctat Mugur Cozmanciuc, deputat PNL.
„Așa cum ne-a obișnuit USL, există incoerență, există instabilitate, există doar dispute la nivel politic și bazate pe interese personale și deseori financiare, iar politica pentru cetățeni lipsește”, a spus Petru Luhan, europarlamentar PDL.
Valeriu Turcan, consultant politic, a apreciat că boicotarea parlamentarilor social-democrați de astăzi este un semnal pe care Victor Ponta și PSD i-l dau lui Crin Antonescu, dar și „o expresie a neînțelegerilor acute din sânul USL”.
„Din păcate, mai este și un semnal că TVR nu iese de sub influența politică. Să nu ne imaginăm că a fost o dispută între două perspective opuse, cum să facem TVR mai eficient, cum să nu piardă bani, cum să facem programe mai bune. A fost o dispută cum să nu ajungă acolo omul PNL-ului și mi-e teamă că această abordare trădează intenția de a-l folosi într-un an electoral foarte important ca armă politică. Ce Guvern n-a încercat să se folosească de TVR?”, a subliniat Valeriu Turcan.
El a apreciat că episodul de astăzi a fost „un meci personal” între Victor Ponta și Crin Antonescu.
În această seară, Guvernul a anunţat că va adopta o ordonanţă de urgentă care va permite birourilor reunite ale Parlamentului să numească o conducere interimară la TVR, fără a mai aştepta un vot al plenului. Surse politice spun că PSD a şi găsit următorul candidat pentru funcţia de preşedinte-director general al TVR.
Parlamentarii PSD nu au asigurat, azi, cvorumul pentru numirea lui Rareș Bogdan la conducerea TVR. Chiar dacă, după o pauză, parlamentarii au fost chemați din nou la ședință și a fost făcut apel nominal, nu au existat suficienți parlamentari pentru a asigura cvorumul.
Tot astăzi, plenul Senatului a votat nominalizarea lui Toni Greblă pentru a prelua funcția de judecător CCR. Colegii săi i-au dat 123 de voturi „pentru”, 2 „împotrivă” și o abținere.