Deocamdată, liberalii din garda veche, au propriile lor planuri. Ei vor să le ofere noilor parteneri de fuziune cât mai puţine posturi, să dea uitării reprezentarea paritară de până acum şi să pună mâna pe conducerile a peste 30 din cele 41 de organizaţii judeţene ale PNL. Liderii din vechiul PNL au prins aripi după scorul obţinut de Klaus Iohannis în turul doi al prezidenţialelor. Conform unor surse liberale, din ianuarie, negociatorii PNL-PDL trebuie să convină asupra ponderii şi formei de reprezentare la nivelul fiecărei filiale judeţene. Practic, vechii liberali nu sunt încântaţi să împartă pe jumătate toate funcţiile.
„Noi suntem în plin proces de tranziţie şi pe formulă de tranziţie avem structuri paritare pe care le vom înlocui cu unele mai puţin paritare pe măsură înaintării în timp. Vom avea un CEX în care vom stabili nişte criterii foarte clare care să dea ponderea în teritoriu a structurilor judeţene, cele naţionale să rămână paritare”, a spus Teodor Atanasiu, prim-vicepreşedinte PNL. Printre criteriile pe care vechii liberali vor să le impună în discuţiile cu Vasile Blaga este legat de numărul de parlamentari şi aleşi locali, la pachet cu ultimele rezultate electorale obţinute. Algoritmul dorit de liberali este că şefia unei filiale locale să revină acelui partid care deţine şefia Consiliului Judeţean, primari de mari municipii sau lideri în conducerea centrală. Aceste criterii nu sunt întâmplătoare, pentru că, potrivit surselor citate, PNL ar fi clar avantajat şi ar putea speră să obţină conducerile a 30 până la 35 de organizaţii judeţene ale noului partid, rezultat în urmă integrării PDL.
„În politică criteriile nu pot fi nici de vârstă, nici de frumuseţe, ci date de rezultatele de la alegeri. Acestea vor fi criterii care vor fi luate în seamă. Acestea dau puterea unui partid, nu trebuie să punem aşa problema cine domină, nu mai contează că am avut un tricou galben sau portocaliu pe mine, contează că acum am tricoul PNL şi indiferent care va fi ponderea, obiectivele partidului sunt aceleaşi”, a spus Teodor Atanasiu, prim-vicepreşedinte PNL
Adevărata miză o constituie însă şefia noului PNL. Primul congres dedicat primelor alegeri interne comune ar trebui, potrivit protocolului de fuziune, să aibă loc după alegerile din 2016. Tandemul Atanasiu - Petrache are însă alte planuri. „Este posibil ca să avem acel congres pentru alegeri interne mai devansat pentru începutul lui 2016? Bineînţeles că negocierile pot conduce la un astfel de moment”, a spus Marian Petrache, secretar general al vechiului PNL
Conducerea PDL dă semne că nu e deloc încântată de strategia vechilor liberali. Vasile Blaga a convocat Colegiul Director pe 20 decembrie, tocmai pentru a fixa paşii ce trebuie urmaţi în continuare, astfel încât PNL să nu obţină o poziţie dominantă în structurile bicefale de conducere şi să facă astfel legea pe listele cu candidaţi pentru viitoarele locale şi parlamentare.