Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a declarat, joi, că amânarea dezbaterii şi a votului pe moţiunea de cenzură este „profund neconstituţională”, iar el nu a votat atunci când s-a decis acest lucru în Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaților și Senatului.
„Astăzi, o majoritate din Birourile permanente reunite, pe care o puteţi constata singuri, a decis amânarea dezbaterii şi votului pe moţiunea de cenzură, utilizând ca temei conflictul juridic de natură constituţională declanşat de Guvern, prin prim-ministrul Florin Cîţu, cu Parlamentul cu privire la depunerea moţiunii de cenzură.
Poziţia mea a fost foarte clară, am fost prezent şi nu am votat această propunere, nu pentru că îmi doresc să se dezbată şi să se voteze moţiunea de cenzură mai repede, ci pentru că această propunere şi decizie luată de BPR este profund neconstituţională.
Dacă cineva ar fi avut răbdare, nu zic din alte partide, dar măcar colegii mei de partid mai înfierbântaţi, să îşi aducă aminte anul 2020, ar fi ştiut cu precizie din decizia Curţii Constituţionale că invocarea declanşării conflictului juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament nu poate să oprească moţiunea de cenzură", a spus Orban, la finalul şedinţei Birourilor permanente reunite ale Parlamentului.
El a amintit că în august 2020, când PSD a iniţiat o moţiune de cenzură împotriva Cabinetului pe care îl conducea, a invocat un conflict juridic de natură constituţională cu privire la procedura legată de depunerea moţiunii, iar CCR a constatat că nu a existat conflict de natură constituţională şi Parlamentul a procedat corect în derularea procedurii.
"V-am prezentat o altă decizie a CCR cu privire la un alt conflict juridic de natură constituţională, care este de fapt oarecum similar, numai că spune foarte limpede că blocarea derulării procedurilor aferente moţiunii de cenzură reprezintă o încălcare a Constituţiei şi o încălcare a principiului constituţional al statului de drept.
Eu, sincer, nu îi înţeleg pe colegii care au votat astăzi, cum au putut să voteze în lumina prevederilor constituţionale şi în lumina deciziilor CCR şi mai ales a deciziilor regulamentare aşa ceva, cu atât mai mult cu cât există o altă decizie a CCR cu referire la termenul constituţional şi regulamentar care este prevăzut de la citirea moţiunii de cenzură până la dezbaterea moţiunii.
Se ştie că termenul constituţional este că dezbaterea şi votul moţiunii se fac după 3 zile de la citire. În acea pronunţare a CCR se spune foarte clar că Parlamentul, în programare, trebuie să dea dovadă de celeritate şi că nu poate să amâne nejustificat", a menţionat acesta, citat de Agerpres.
BPR a decis, la propunerea liderului senatorilor UDMR, Lorand Turos, amânarea stabilirii calendarului dezbaterii şi votului asupra moţiunii de cenzură până la decizia CCR în cazul sesizării premierului privind existenţa unui conflict între Parlament şi Guvern, conform Agerpres. Propunerea de amânare a fost aprobată și cu voturile PSD și a celor unei părți din PNL.
Citește și: Ce efect are asupra moțiunii de cenzură sesizarea făcută de Guvern la Curtea Constituțională. Explicațiile lui Augustin Zegrean
Președintele Senatului, Anca Dragu, a precizat că așteptarea pentru decizia CCR „nu are niciun fel de rost” și nu este întemeiată pe niciun articol din Constituție.
„Plenul este suveran, dar trebuie să avem majoritate pentru un astfel de vot. Trebuie să vedem evoluția în ședința plenului”, a mai spus Dragu, citată de Mediafax.
Întrebată dacă se va încerca, în plenul reunit al Parlamentului, întoarcerea deciziei din BPR, Anca Dragu a spus că va analiza împreună cu colegii săi și vor fi făcute toate demersurile pentru a respecta Constituția.
Astăzi, la ora 16:00, se va întruni plenul Parlamentului, convocat de preşedinţii Camerei Deputaţilor și Senatului, Ludovic Orban și Anca Dragu, pentru prezentarea moţiunii de cenzură iniţiată de USR PLUS şi AUR împotriva Guvernului Cîțu.
Potrivit Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, moţiunea de cenzură, care poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, se prezintă Birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor, în ziua în care aceasta a fost depusă.
Moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii. Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.
Editor : A.C.