Sesizarea făcută de guvern la Curtea Constituțională nu oprește procedura parlamentară, a explicat la Digi24 Augustin Zegrean, fost președinte al CCR.
Premierul Florin Cîțu a anunțat, miercuri, că Guvernul va sesiza Curtea Constituțională a României în privința moțiunii de cenzură depuse de USR PLUS și AUR, despre care consideră că a fost depusă nelegal.
"Asta nu este treaba CCR, faptul că au sesizat Curtea au făcut așa ca să se afle în treabă, pentru că oricum sesizarea la Curte nu suspendă mersul înainte a dezbaterii moțiunii.
Pot să facă alte șmecherii cum ar fi de exemplu mâine (joi – n.r.) nu se vor prezența. Nicio ședință nu se poate desfășura legal fără cvorum, trebuie să fie jumătate plus unu, scrie în Constituție.
Nu-i treaba CCR să numere semnăturile, judecătorii vor înregistra dosarul că sunt obligați, se vor stabili niște termene, cam peste o lună s-ar putea pronunța.
Moțiunea se dezbate, se votează și se adoptă o hotărâre, această hotărâre poate fi atacată la Curte și CCR poate să o desființeze, pentru că așa au dorit legiuitorii, au modificat legea în 2010 și au introdus în competența CCR și pronunțarea asupra hotărârii Parlamentului.
Sesizarea CCR nu blochează mersul înainte al moțiunii.", a declarat Augustin Zegrean.
Joi, la ora 16.00, se va întruni plenul Parlamentului, convocat de preşedinţii Camerei Deputaţilor și Senatului, Ludovic Orban și Anca Dragu, pentru prezentarea moţiunii de cenzură iniţiată de USR PLUS şi AUR împotriva Guvernului Cîțu. Ludovic Orban a precizat că şedinţa plenului se va desfăşura chiar dacă nu se întruneşte cvorum la şedinţa Birourilor permanente reunite, care are loc joi dimineață.
Birourile permanente reunite ale celor două camere se vor întruni joi dimineață, la ora 10.00, pentru a stabili proiectul ordinii de zi şi programul de lucru al şedinţei de plen reunit.
Editor : G.M.