Lipsă de cvorum la BP al Senatului, ordonanţele nu au putut fi repartizate comisiilor
Data publicării:
Conducerea Senatului nu a reuşit să repartizeze către Comisiile de specialitate Ordonanţele de urgenţă emise de Guvern, după ce la şedinţa de joi seară a Biroului permanent au participat şase din 13 senatori, astfel că cvorumul a fost insuficient, a anunţat preşedintele de şedinţă, senatorul PSD Claudiu Manda.
"Astăzi (joi - n.r.) este ultima zi în care suntem în sesiune extraordinară. Se presupune că toţi colegii senatori ar trebui să fie în activitate, în circumscripţii sau în Comisii. Senatul a fost sesizat cu Ordonanţe de urgenţă adoptate în şedinţa de Guvern de joia trecută, de marţi şi de astăzi şi era obligaţia Biroului permanent să le constate şi să le repartizeze către Comisii. Din păcate, au fost şase colegi prezenţi din cei 13, nu am putut să ţinem şedinţa, motiv pentru care o să existe în viitor o altă şedinţă a Biroului permanent să repartizeze către Comisii aceste Ordonanţe de urgenţe", a anunţat Claudiu Manda.
Manda a mai spus că este foarte posibil ca până la sesiunea ordinară din septembrie a Parlamentului să nu mai fie convocat niciun Birou permanent.
Alineatul (5) al articolului 115 din Constituţie spune că: "Ordonanţa de urgenţă intră în vigoare numai după depunerea sa spre dezbatere în procedură de urgenţă la Camera competentă să fie sesizată şi după publicarea ei în Monitorul Oficial al României. Camerele, dacă nu se află în sesiune, se convoacă în mod obligatoriu în 5 zile de la depunere sau, după caz, de la trimitere. Dacă în termen de cel mult 30 de zile de la depunere, Camera sesizată nu se pronunţă asupra ordonanţei, aceasta este considerată adoptată şi se trimite celeilalte Camere care decide de asemenea în procedură de urgenţă".
Parlamentul s-a aflat în sesiune extraordinară din 2 iulie până joi.