Temele pe care s-au acuzat cei doi lideri ai USL sunt legea amnistiei, modificarea Codului Penal, dar și posibila candidatură pe liste comune la europarlamentare.
Șirul atacurilor a fost deschis de Victor Ponta, care l-a acuzat pe Crin Antonescu că spune una colegilor săi din PNL, alta celor din PSD și alta presei.
Întrebat ce crede despre înregistrarea apărută din presă din ședința PNL, Victor Ponta a spus: „Am văzut, nu știu dacă sunt adevărate. Dacă sunt adevărate, domnul președinte Antonescu și-a mințit colegii asupra realității, pentru că am fost la USL cel puțin 12 persoane atunci când domnia sa a fost de acord cu legea amnistiei, după aceea a spus să dau ordonanță de urgență mai bine – am spus, evident, că nu dau ordonanță de urgență pe așa ceva – și s-a hotărât, repet, în USL, - ce are într-adevăr dreptate domnul Antonescu, nu am vorbit niciodată, nici eu nu am știut până marți despe acele modificări la Codul penal, asta e adevărat. Dar nu ar fi prima dată când domnul Antonescu spune una colegilor săi, alta nouă și alta presei. Ne-am obișnuit”.
„E o problemă între domnul Antonescu și propriii colegi, dacă le place să le spună altceva decât e adevărat... Și cu Roșia Montană: vineri am discutat, luni a zis că nu e de acord și nu e prima dată, eu m-am obișnuit”, a precizat Victor Ponta.
„Întâi a discutat la USL să votăm, acum a dat să nu votăm, nu știu ce va face mâine”, a spus liderul PSD despre Crin Antonescu, referindu-se la legea amnistiei.
„PSD susține e principiu ideea, după discuția cu Ministerul Justiției, cu Înalta Curte și după informarea Comisiei Europene, dacă este în spiritul nu doar al Constituției românești, ci și al reglementărilor care se adoptă pe plan european, și dacă exclude faptele de violență și de corupție, din motive practice și de politică penală, poate fi adoptată legea amnistiei”, a precizat Victor Ponta.
Liderul PSD a adăugat însă că poate e o stenogramă falsă, dar în cazul în care nu e, Crin Atonescu „i-a păcălit pe colegii săi, nu a spus adevărul”.
În replică, președintele PNL a declarat: „Nu-i permit să mă facă mincinos”. „Spre deosebire de alții, nu am fost dovedit niciodată mincinos”, a spus Crin Antonescu, într-o conferință organizată imediat după cea a lui Victor Ponta.
El a declarat că atacul lui Victor Ponta este „lipsit de onestitate” și că are „extrem de puțină” încredere în colegul său de alianță.
„Sunt profund nemulțumit când văd că un om pe care l-am susținut cu toate onestitatea, cu toate puterile mele și ale partidului, spre a deveni premier, spre a pune în practică programul de guvernare pentru care suntem responsabili are un asemnea comportament, dar deciziile nu se fac pe senzații”, a spus Crin Antonescu.
„Anumite decizii ale PSD mi-au dat sentimentul că la un moment dat încearcă să forțeze niște hotărâri pe care nu le-am negociat și nu sunt în programul de guvernare, în urma atitudinii noastre au reintrat în normal și apreciez faptul că PSD nu s-a hotărât ca, folosind o eventuală altă majoritate, să persiste într-o hotărâre pentru care nu aveau acordul nostru”, a adăugat Crin Antonescu.
Totuși, atât Victor Ponta, cât și Crin Antonescu au spus că USL merge înainte, în ciuda acestor conflicte.
Liderul PNL Crin Antonescu susține că i-a atras atenția premierului Victor Ponta, copreședintele USL, asupra consecințelor adoptării unei legi a amnistiei.
Crin Antonescu spune că premierul a avut o idee stupidă în a promova în Parlament legea amnistiei, iar iniţiativa PSD de modificare a Codului Penal a fost o prostie. Declaraţiile au fost făcute vineri, în faţa colegilor de partid după scandalul care a inflamat scena politică. Liderul PNL afirmă, potrivit unei înregistrări a ultimei şedinţe a conducerii PNL, preluată de pe „pe surse.ro”, că i-a spus premierului că liberalii nu susţin legea aministiei, dar că Victor Ponta, deşi plecat din ţară, a insistat pentru adoptarea ei.
„I-am spus limpede primului ministru că deși există motive, rațiuni pentru a discuta serios despre o lege a amnistiei, eu nu cred că acest lucru trebuie făcut în fugă, în condițiile în care primul ministru nu e în țară. Noi nu suntem de acord pentru că există riscul de a fi folosită propagandistic o astfel de lege este enorm având în vedere că printre posibilii beneficiari ai unei asemenea legi ar fi un Adrian Năstase sau domnul Voiculescu, domnul Fenechiu de la noi”, a spus liderul PNL.
Premierul a spus că, atât timp cât USL își îndeplinește obiectivele, ține foarte mult la ideea de USL, și nu are nimic să le reproșeze miniștrilor PNL, pentru că nu există o disfuncționalitate.
Pe de altă parte, Victor Ponta a anunțat că și-a informat colegii despre o discuție avută cu conducerea Partidului Național Liberal, „care a propus participarea pe liste comune la Parlamentul European. Urmează ca decizia să fie luată de PSD în structurile noastre statutare, însă am prezentat propunerea colegilor mei din BPN”, a spus Victor Ponta.
În schimb, președintele PNL a negat afirmațiile premierului privind candidatura pe liste comune la Parlamentul European. A fost o discuție informală, nu o propunere oficială, a spus Crin Antonescu într-o conferință de presă organizată la Senat.