Liderii Coaliţiei de guvernare au anuţat că sprijină iniţiativa ministrului Tudorel Toader de a schimba legile Justiţiei. Trecerea Inspecţiei Judiciare la minister nu înseamnă politizarea instituţiei, e de părere preşedintele PSD, Liviu Dragnea. La rândul său, Călin Popescu Tăriceanu crede că preşedintele era factorul politic din numirea procurorilor-şefi şi nu ministrul Justiţiei. Un document publicat de Digi24.ro arată însă că magistraţii cred că Ministrul Justiţiei trebuie scos din joc, nu preşedintele. Asta spuneau cei mai mulţi procurori şi judecători, consultaţi, anul trecut, de CSM.
Relaţia dintre PSD şi Tudorel Toader s-a imbunătăţit spectaculos, după ce ministrul a prezentat pachetul de legi privind Justiţia. Liviu Dragnea spune că îl susţine pe ministru. În trecut, social-democraţii s-au supărat de multe ori pe Tudorel Toader, ba chiar l-au pus pe lista miniştrilor remaniabili. Cel care i-a fost însă mereu alături a fost Călin Popescu Tăriceanu.
Liviu Dragnea: „Vreau să vă spun că susțin fără niciun fel de rezerve pe ministrul Tudorel Toader. Și eu, și PSD. Am auzit explicații că dacă CSM ar numi procurorii-șefi asta ar fi politizare, asta e culmea tupeului”.
Călin Popescu Tăriceanu, președintele ALDE: „Președintele actual, fostul președinte Băsescu, preșdintele Iliescu, Contsantinescu, ce au fost? Oameni politici. Numirile în acest moment sunt politizate și vrem să le scoatem de sub factorul politic”.
Liberalii au o propunere. Vor ca avizul CSM să fie obligatoriu, astfel încât să nu fie toată puterea în mâinile ministrului Justiţiei.
Într-o amplă consultare a magistraţilor, CSM a obţinut un vot total diferit faţă de ce propune acum ministrul Justiţiei.
Sondajul a fost realizat de CSM anul trecut, la nivel naţional. Iar cei mai mulţi procurori şi judecători au spus că ar vrea ca procurorii şefi să fie numiţi de către preşedinte, dar la propunerea CSM.
Mai precis, 4.109 procurori şi judecători au spus DA acestei variante şi doar 1520 au spus NU. Votul a fost covărşitor în favoarea păstrării atribuţiilor preşedintelui, dar eliminării ministrului Justiţiei din procesul de numire a procurorilor şefi.
În acest moment, însă, ministrul Justiţiei Tudorel Toader a venit cu o propunere total diferită. Ministrul Justiţiei să fie cel care propune, deci elementul principal din ecuaţie, iar CSM să fie cel care numeşte.
Tudorel Toader a prezentat public principiile, după care a trimis proiectele de lege la CSM pentru a fi studiate. Ulterior, ele vor fi dezbătute de Parlament.