Consilierii PNL din Consiliul General al Municipiului București au informat că nu au participat la ședința de sâmbătă a CGMB deoarece schimbarea unui consiliu de administrație nu reprezintă o problemă care să facă obiectul ședințelor „de îndată”, adăugând că numirea de administratori provizorii în CA al RATB reprezintă o „vendetă internă” a PSD.
„Schimbarea unui CA al unei regii din subordinea PMB nu reprezintă o problemă care să facă obiectul ședințelor 'de îndată'. (...) Schimbarea acestui CA, numit de către PSD în vechiul Consiliu General, reprezintă doar o vendetă internă a PSD, o reîmpărțire a influenței între diferitele lor grupuri politice asupra regiilor și companiilor Bucureștiului”, susțin consilierii liberali din CGMB, potrivit Agerpres.
Grupul PNL din CGMB arată că un nou CA, chiar și interimar, trebuie selectat cu grijă, prezentat publicului și doar apoi votat în Consiliul General.
„Acest proces nu se poate face în 14 ore, intervalul de timp de la convocarea CGMB și ședința de a doua zi a CGMB”, subliniază liberalii.
Potrivit acestora, Consiliul de Administrație al RATB trebuie să fie compus din oameni competenți.
„RATB este o regie cu un buget enorm (de 593 milioane de lei pe 2016), mai mare decât al municipiilor Brașov, Sibiu sau Ploiești. Un consiliu de administrație al RATB, chiar și interimar, are pe mâini o regie cu un buget imens și trebuie să fie populat de oameni competenți. Aceștia nu pot fi selectați în noaptea de dinaintea numirii lor”, se menționează în comunicat.
De asemenea, consilierii liberali susțin că înlocuirea CA al RATB trebuie să aibă o bază legală solidă.
„Faptul că directorul general al regiei a plecat în concediu fără să o anunțe pe doamna primar nu reprezintă un temei legal suficient. O societate de calibrul RATB nu poate sta într-un singur om, trebuie să acționeze pe baza unor proceduri interne puse la punct în caz de vreme rea, etc. În acest caz, doamna primar trebuia să sesizeze CA-ul existent și acesta să ia măsuri dacă activitatea RATB a fost neconformă, în urma unei analize. Dacă tot a decis schimbarea CA al RATB, aceasta trebuie să se facă cu respectarea Legii 111/2016 (referitoare la managementul privat al companiilor). Consiliul General trebuie să demareze urgent selecția unor membri profesioniști ai CA al RATB și să publice scrisoarea de așteptări a acționariatului cu privire la viitorii administratori”, conchid consilierii PNL din CGMB.