Proiectul a trecut azi de Senat, dar nu fără critici dure venite din partea Opoziţiei, nemulţumite că proiectul lui Liviu Dragnea a avut tratament preferenţial.
A fost luat în dezbatere la doar două săptămâni de când a fost depus şi a fost al doilea punct pe ordinea de zi, în timp ce proiecte importante ale guvernului sunt pe lista de aşteptare.
Intrată pe repede înainte în dezbaterea plenului Senatului, iniţiativa legislativă a social-democratului Liviu Dragnea a fost criticată dur, atât din punct de vedere procedural, cât şi pe fond.
„Propunerea lui Dragnea este mai importantă decât proiectele numeroase pe care le avem pe ordinea de zi din partea Guvernului Ponta. Probabil că PSD e mult mai important decât Guvernul”, a spus Puiu Haşotti, senator PNL.
„Este o lege extrem de importantă. România este puţin mai importantă decât domnul Haşotti”, a spus Liviu Dragnea.
„Recunosc că şi eu am aceeaşi părere”, a spus şi Ion Chelaru, vicepreşedinte al Senatului.
Atât Opoziţia, cât şi Puterea au criticat proiectul liderului PSD.
„Poporul român nu a fost niciodată intolerant, dimpotrivă, a fost un popor care datorită multiculturalismului a fost extrem de tolerant”, a spus Cristian Dumitrescu, senator PSD.
„Nu vedem de ce am avea nevoie de un departament de promovare a toleranţei, dar dacă tot îl propunem, eu vă propun să creăm un subdepartament pentru votul celor răposaţi”, a fost de părere Marius Paşcan, senator PNL.
Potrivit proiectului, defăimarea socială ar putea fi pedepsită cu amendă de la 1.000 lei la 60.000 lei. Propunerea vizează obligaţia ca radioul şi televiziunea publică să includă programe de promovare a toleranţei, profesorii să urmeze cursuri, iar unităţile de învăţământ să adopte un "plan anual pentru implementarea acţiunilor privind combaterea discriminării".
„Este potrivit să avem un ghid de bune practici, dar să nu fie destinat cadrelor didactice pentru că şcoala, în esenţa ei, promovează toleranţa”, a spus, la rândul său, Ecaterina Andronescu, senator PSD.
Proiectul privind discriminarea socială urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor.