Momentele în care aleşii nu vin la muncă, iar activitatea de legiferare este suspendată, au loc frecvent în Parlament.
Valeriu Zgonea: „I-am cerut domnului secretar general să înceapă procedura pentru a achiziţiona terminale în care să facem semnătură privată direct pe un desktop cu touch-screen, care va fi filmată şi pusă on-line. Deci, fiecare parlamentar, începând cu 1 septembrie, va semna personal prezenţa în plenul Camerei Deputaţilor. (...) Nu va mai putea să semneze pentru ceilalţi; dacă semnează, va fi respins automat de către softul pe care departamentul de specialitate îl va face”.
Deocamdată, Camera Deputaţilor nu a publicat şi costul achiziţiei.
În februarie, deputatul independent Remus Cernea a trimis o scrisoare conducerii Camerei, în care atrăgea şi el atenţia asupra modului de contorizare a prezenţei aleşilor. Acum, deputaţii sunt invitaţi să îşi consemneze prezenţa, cu creionul pe hârtie, pe holul Parlamentului.
Remus Cernea: „Nimeni nu verifica autenticitatea semnăturilor, foarte mulţi dintre cei care probabil că semnau, nu mai intrau în sală. Noi avem o cartelă, pe care atunci când o introducem în aparatul pe care îl avem în faţa fiecărui scaun se identifică prezenţa noastră. Pe o astfel de cartelă s-ar putea verifica prezenţa deputaţilor în sala de plen”.
Legea îi obligă pe deputaţi şi senatori să participe la lucrările Camerei.
Eugen Tomac: „Cel mai bun mecanism prin care poate fi sancţionat un ales este să fie sancţionat cu un procent din salariu, există şi parlamentari care au un singur venit: indemnizaţia de la Parlament.
O astfel de pedeapsă este şi acum în vigoare: cine absentează rămâne fără 1% din indemnizaţia lunară brută, adică fără aproximativ 70 de lei, dar sancţiunea prevăzută nu pare să-i mobilizeze pe aleşi la muncă”.