Lasconi, după vizita lui Orban la Băile Tușnad: E inadmisibil să folosească România ca o platformă de lansare a unor mesaje pro-Rusia

Data publicării:
ID267666_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Elena Lasconi, președintele USR. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Președinta USR Elena Lasconi reproșează autorităților române responsabile cu politica externă, precum Administrația Prezidențială, Guvernul și Ministerul Afacerilor Externe, lipsa de reacție față de discursul premierului ungar Viktor Orban susținut sâmbătă la Băile Tușnad. „Este inadmisibil ca un lider european să folosească România ca pe o platformă de lansare a unor mesaje pro-Rusia și pro-Putin”, consideră ea.

„M-aș fi bucurat dacă autoritățile române responsabile cu politica externă (Președinția, Guvernul și MAE) ar fi reacționat la declarațiile făcute de premierul maghiar pe pământ românesc. Este inadmisibil ca un lider european să folosească România ca pe o platformă de lansare a unor mesaje pro-Rusia și pro-Putin. Este inadmisibil că niciun lider român nu a criticat derapajele lui Viktor Orban, care ne-a spus, încă o dată, că NATO și UE sunt de vină pentru invazia Rusiei în Ucraina.
În anii trecuți, MAE român îi oferea lui Viktor Orban recomandări clare și i se cerea să evite anumite subiecte fierbinți bilaterale sau chiar unele teme geopolitice. Anul acesta, Guvernul Ciolacu nu a mai făcut acest lucru”, a scris Elena Lasconi, luni pe Facebook.

Ea a mai spus că „administrația Ciolacu era obligată să-i ceară lui Orban să respecte România și politica externă asumată de noi”.

„Nu a făcut asta, ba chiar șeful Guvernului a ajuns să se gudure pe lângă Viktor Orban. Poate mai țineți minte cum se lăuda Ciolacu anul trecut cu «începutul unei frumoase prietenii» după o vizită privată a lui Orban, dar anunțată într-un comunicat oficial al Guvernului României. N-am știut nici atunci la ce ne-a folosit strângerea de mână Orban-Ciolacu, nu știm nici azi de ce omul care ne conduce Executivul nu e în stare să taxeze răspicat derapajele lui Viktor Orban. Poate că Ciolacu doar colecționează fotografii, indiferent cât costă ele politica externă a României.”, a mai spus Lasconi.

Președinta USR care va fi candidatul partidului la alegerile prezidențiale a mai acuzat că liderul PSD Marcel Ciolacu, care „vrea să fie președinte”, procedează ca „prietenul său Iohannis” și își ia concediu atunci când vine vorba despre țara noastră și interesele României de apărare și de securitate.

„Sunt sigură că în instituțiile statului român sunt numeroși profesioniști. Din păcate, lenea și nepăsarea unor politicieni precum Iohannis și Ciolacu fac ca România să nu fie reprezentată așa cum merităm cu toții”, a concluzionat Elena Lasconi.

Viktor Orban a afirmat, sâmbătă la Băile Tușnad, că Rusia este descrisă ca țară neo-stalinistă, dar această imagine nu este adevărată. Premierul Ungariei a adăugat că Rusia este un stat logic, calm și previzibil, în timp ce comportamentul Occidentului este irațional.

Editor : Ana Petrescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Aflat pentru prima dată în spațiu, un astronaut NASA a privit spre Pământ: „Am trăit o minciună până acum...
Digi FM
Povestea hilară a unui american stabilit în România care a confundat un semn de taxi
Pro FM
Mihai Bobonete a stârnit hohote de râs cu comentariul la pozele Mădălinei Ghenea: "Sunt neliniștit cu găurile...
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
Adevarul
Șeful serviciului de informații al armatei ucrainene a estimat când va pune Rusia capăt războiului
Newsweek
Cine era domnitorul ce a fost ultimul din dinastia Mușatinilor pe tronul Moldovei?  Cine i-a urmat?
Digi FM
“N-am văzut în 64 de ani ploaie în halul ăsta”. Oamenii din localitățile inundate sunt disperați și...
Digi World
"Nu am văzut niciodată asta în casa noastră. Și stăm aici de patru ani". Ce au descoperit doi soți, total...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Sharon Stone, ani de coșmar: AVC, 18 milioane $ lipsă, probleme cu vederea și cu memoria. "Tot ce aveam era...
UTV
Sean Penn are o noua iubita. Cine este Valeria Nicov, moldoveanca in varsta de 26 de ani alaturi de care a...