Liviu Dragnea l-a acuzat pe președintele Klaus Iohannis că forțează Constituția. Președintele PSD este nemulțumit de declarațiile șefului statului cu privire la viitorul premier și de discuțiile pe care le-a purtat cu procurorul general despre dosare aflate în lucru la Parchet.
„Am văzut că a făcut o declarație cu cine nu va pune premier. Se joacă cu Constituția. Mi s-a părut deplasat. De ce să-l cheme pe procurorul general? Cum să-i spună să facă dosare mai repede sau mai încet? Tot pe lânga Constituție. Nu văd de ce trebuia să discute. Nu cred că Parchetul are nevoie de imbold de la preşedinte. Nu cred că acei oameni au nevoie de la preşedinte să le spună munciți mai bine, mai repede, mai cu spor”, a declarat Liviu Dragnea.
Președintele Klaus Iohannis a declarat la începutul acestei săptămâni că, indiferent ce propun partidele, nu va nominaliza un premier cu probleme penale. De asemenea, șeful statului i-a cerut prim-ministrului Dacian Cioloș să spună dacă are de gând să își continue proiectele sau măcar să își declare „simpatia” pentru un partid cu care ar colabora în viitor. Mai mult, președintele a creionat un portret al viitorului premier.
„Cu siguranță voi desemna o persoană ținând cont de prerogativele constituționale ale președintelui. Asta înseamnă că nominalizez o persoană care, după părerea mea întrunește o majoritate în Parlament și e competentă să conducă Guvernul, ar fi absurd să desemnez pe cineva care nu întrunește o majoritate, nu sunt adeptul acestor jocuri politice, nu am de gând să desemnez pe cineva care pe urmă pică în Parlament. Criteriile de integritate sunt evidente, nu voi desemna o persoană care e urmarită penal sau condamnată penal, sau are probleme de integritate, eu am spus de mult că clasa politică trebuie să se resemneze, trebuie să avem politicieni curați și acesta va fi criteriu eliminant, indiferent de la cine vine propunerea, eu nu voi desemna o persoană urmărită penal sau condamnată”, a spus Klaus Iohannis.
De asemenea, președintele a mai declarat că a avut o întrevedere cu procurorul general, Augustin Lazăr, în care i-a cerut să rezolve cu „celeritate” marile dosare.
„Am avut o întâlnire cu procurorul general, aici la Cotroceni, și l-am rugat să ia toate măsurile necesare pentru a introduce celeritate în exercițiul cercetărilor. Avem dosare vechi, unele extrem de vechi. Mă gândesc la dosarul Mineriadei, Revoluției. Este inacceptabil să nu știm ce s-a întâmplat la Revoluție, cine a fost vinovat”, a spus șeful statului.