Klaus Iohannis participă joi şi vineri la reuniunea Consiliului European, unde se discută situația din Ucraina și Republica Moldova

Data publicării:
klaus iohannis
FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, joi și vineri, la reuniunea Consiliului European, unde se va discuta situaţia din Ucraina, securitatea şi apărarea Uniunii Europene, situaţia din Orientul Mijlociu, competitivitatea, fenomenul migraţiei, Marea Neagră, Republica Moldova, precum şi aspecte legate de ameninţările hibride.

Liderii UE vor discuta, de asemenea, despre noul ciclu instituţional al Uniunii, respectiv numirile la conducerea instituţiilor europene, în urma recentelor alegeri europene, potrivit unui comunicat remis miercuri de Administrația Prezidențială.

Totodată, membrii Consiliului European vor avea discuţii în vederea adoptării Agendei Strategice pentru perioada 2024-2029 şi a Foii de Parcurs pentru reforma internă a UE.

„Referitor la Ucraina, Preşedintele Klaus Iohannis va reitera necesitatea continuării sprijinului pe toate dimensiunile, cu un accent particular pe asigurarea unui răspuns adecvat la nevoile militare imediate. Totodată, Preşedintele României va accentua importanţa continuării sprijinului pentru Republica Moldova, atât la nivel european, cât şi în plan bilateral”, se mai arată în comunicat.

„În domeniul securităţii şi apărării, liderii Uniunii Europene vor continua discuţiile de la Consiliul European din martie 2024. În context, Preşedintele Klaus Iohannis va pleda pentru o acţiune puternică a Uniunii în vederea întăririi capacităţilor sale de apărare, în deplină complementaritate cu NATO. Având în vedere faptul că Marea Neagră a intrat într-o nouă dinamică, din punct de vedere politic, securitar şi al conectivităţii, Preşedintele României va sublinia importanţa crucială a Mării Negre pentru securitatea regională, dar şi pentru securitatea întregii Uniuni Europene şi va pleda pentru o nouă abordare strategică a Mării Negre la nivel european”, se menţionează în comunicat.

În privinţa situaţiei din Orientul Mijlociu, Preşedintele Klaus Iohannis va insista ca UE să rămână în continuare angajată în regiune şi să contribuie la aplanarea conflictului şi la evitarea extinderii acestuia în zonă, ceea ce ar afecta direct securitatea Uniunii. De asemenea, Preşedintele României se va pronunţa pentru demararea unui proces politic ireversibil bazat pe soluţia celor două state.

„În ceea ce priveşte viitorul ciclu instituţional al Uniunii Europene, Preşedintele Klaus Iohannis se va pronunţa pentru o abordare constructivă şi pentru o tranziţie rapidă şi lină între cele două cicluri instituţionale, care să ţină seama de interesul comun al statelor membre, precum şi de aşteptările legitime ale cetăţenilor europeni, care şi-au demonstrat ataşamentul proeuropean cu ocazia alegerilor din 6-9 iunie 2024”, mai precizează Administraţia Prezidenţială.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Semnul nou de circulație care îi încurcă pe șoferii români. Ce trebuie să faci atunci când îl vezi, atenție...
Digi FM
O femeie a acceptat să fie legată la ochi și la mâini de un bărbat cunoscut pe o aplicație de întâlniri, ca...
Pro FM
Lidia Buble, surprinsă în timp ce dansa acoperită doar cu un cearșaf. Cum au reacționat fanii: „Te credeam...
Film Now
Kevin Costner, "rănit" de divorțul de Christine Baumgartner. Despărțirea, după 18 ani de mariaj și trei...
Adevarul
De ce ne e foame în intervalele 10:00 – 11:00 dimineața şi 4:00 – 5:00 după-amiaza. Gustările sănătoase care...
Newsweek
Cât de sănătos este să mănânci covrigi sărați sau cu mac? Dieteticianul dă un verdict surprinzător
Digi FM
Imagini de la nunta în stil libanez a Andei Adam. Rochie “bătută” în cristale, petrecere începută în autobuz...
Digi World
De ce-i ciupesc țânțarii pe unii oameni mai mult decât pe alții. Ce explicații au reieșit în urma mai multor...
Digi Animal World
Cum să eviți un atac de rechin și ce să faci dacă ești mușcat. Nu ar trebui niciodată să porți bijuterii în...
Film Now
Emma Roberts spune că tinerele actrițe se confruntă cu prea multe acuzații de nepotism: “De ce nu se ia...
UTV
Cleopatra Stratan si Edward Sanda au vorbit despre problemele cu care se confrunta in casnicia lor: „Am fost...