Klaus Iohannis a fost primit la palatul prezidenţial din Ankara cu tot fastul cuvenit unei vizite de stat. 21 de salve de tun au fost trase în timpul intonării celor două imnuri. Preşedinţii României şi Turciei au discutat despre probleme de securitate şi despre criza refugiaţilor.
„Turcia, în calitate de ţară care găzduieşte pe teritoriul său un număr foarte mare de refugiaţi, joacă un rol-cheie în soluţionarea actualei crize. În ce priveşte ruta, o posibilă rută a migranţilor dinspre Turcia, pe Marea Neagră, spre România, eu nu cred într-o astfel de rută! Marea Neagră nu poate fi abordată pe bărci mici, nu poate fi traversată decât cu ambarcaţiuni serioase, or acestea vor fi imediat văzute”, și-a argumentat opinia președintele Klaus Iohannis.
Discuţia despre criza refugiaţilor a dus către recentele atentate teroriste din Turcia şi din Belgia.
Atacurile teroriste din Ankara, Istanbul şi de la Bruxelles au arătat că terorismul e acelaşi peste tot. Există numai pierderi enorme. Pierdem oamenii, pierdem liniştea, pierdem pacea, ne pierdem încrederea. Cred că dacă statele lumii, comunităţii internaţionale îşi vor uni eforturile şi se vor solidariza în această luptă, acest flagel va fi lichidat”, a spus președintele Erdogan.
Klaus Iohannis a discutat cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan şi despre proiectul moscheii care urmează să fie construită la Bucureşti.
„În momentul de faţă colegii noştri lucrează pentru a obţine autorizaţiile necesare, avem şi un proiect. În momentul de faţă, noi să devoltăm acest proiect. Aceasta va fi expresia cea mai frumoasă a dialogului şi a solidarităţii dintre cele două ţări”, a spus președintele Turciei.
Aflat în vizită în Ankara, Klaus Iohannis a vizitat şi Biserica Sfânta Muceniță Paraschevi. Şeful statului a mers apoi la Mausoleul Ataturk, dar şi la locul atentatului terorist din 13 martie, unde a depus o coroană de flori.
Citiţi şi: