Şeful statului a declarat la Iaşi că susţine propunerea PNL ca scrutinul pentru primării să se desfăşoare în două tururi.
"Ideea este, sigur, foarte bună. Întrebarea se pune dacă se mai poate, cu așa puțin timp înainte de alegeri, schimba legea. Asta este o decizie a partidelor parlamentare și, sigur, în oarecare măsură, a Guvernului. Eu le doresc să găsească cea mai bună soluție", a afirmat șeful statului.
Premierul spune acum că ia în calcul toate variantele.
- Ar fi o variantă fezabilă, pentru două tururi? a fost întrebat premierul de jurnaliști, duminică, la Iași.
- Studiem toate posibilităţile.
- Deci nu respingeţi din start?
- Studiem toate posibilităţile.
- Dacă partidele s-ar pune de acord, ați fi de acord să vă consultați?
- O să discut cu partidele întâi.
La începutul săptămânii, liberalii i-au cerut premierului să dea o ordonanţă de urgenţă pentru alegerea primarilor în două tururi. Nu este democratic ca o lege adoptată de Parlament să fie modificată de Guvern prin ordonanță de urgență, declara atunci premierul Dacian Cioloș.
Poziția CCR
Deşi spunea că astfel de modificări nu se fac în an electoral, preşedintele Curţii Constituţionale a lasat de înțeles că CCR este de acord să se revină la alegerea primarilor în două turui.
„Constituţia nu spune că alegerile trebuie să se facă într-un tur sau două, spune că trebuie să fie corecte, libere şi periodice”, a declarat în 20 ianuarie preşedintele CCR, Augustin Zegrean. Acesta a adăugat că e la latitudinea politicienilor să hotărască.
„Un tur sau două tururi sau zece tururi este o opţiune politică. Constituţia nu spune că alegerile se fac într-un tur sau două, în câte tururi, ci că trebuie să fie alegeri libere, corecte şi periodice”, a spus preşedintele CCR.
Întrebat dacă ar fi democratic ca legile electorale să fie modificate cu cinci luni înainte de alegeri, Zegrean a răspuns: „Cine poate stabili dacă cu şase luni e democratic şi cu cinci nu. Democraţia nu se măsoară în luni, nici în zile, se măsoară în lucruri bine făcute, cu scaun la cap. Comisia de la Veneţia a spus - e o recomandare - că nu e bine să se modifice legile electorale cu un an înainte de data legerilor sau un termen mai scurt. Şi noi (judecătorii CCR – n.r.) am preluat asta, şi am scris asta în decizii, dar până ieri nimeni nu a văzut asta”.
T. Băsescu e pentru votul în două tururi
Şi liderul Mişcării Populare, Traian Băsescu, susţine votul în două tururi. În schimb, afirmă că trebuie o înţelegere între PNL şi PSD pe acest subiect.
„Aici e un soi de fariseism, ei împreună au votat alegerile dintr-un singur tur. PNL-ul ştie că PSD-ul, cu care deţine majoritatea în Parlament, îi introduce moţiune de cenzură imediat lui Cioloş dacă nu respectă înţelegerea. Cioloş, degeaba îi dăm cu tigaia în cap, că el e pe o înţelegere politică”, a explicat fostul șef al statului.
Noua lege a alegerilor locale a fost votată în parlament în primăvara anului trecut. Potrivit acesteia, primarii sunt aleşi într-un singur tur, în timp ce preşedinţii de consilii judeţene sunt aleşi prin vot indirect. Atunci, PNL şi PSD au susţinut forma actuală a legii.
Parlamentarii PNL au votat, în primăvara anului trecut, pentru alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin. La scurt timp după aceea au început să ceară revenirea la două tururi. Nu au reuşit să obţină susţinere în Parlament pentru noua modificare a legii şi acum apelează la premier.
Liderii liberali susţin că doar alegerea primarilor în două turile le conferă acestora legimitate. În plus, sistemul cu un singur tur ar avantaja partidele mari, adică PSD şi PNL.
„Singura variantă realistă pentru a face această schimbare este adoptarea acestei prevederi printr-o ordonanță de urgență. Am ajuns la concluzia că trebuie să-i propunem prim-ministrului Cioloș să ia în considerare solicitările pe care societatea civilă le-a avut.
A introduce un al doilea tur de alegeri nu înseamnă să schimbi sistemul electoral. Partidele politice mari, PSD și PNL, sunt favorizate prin acest tip de alegeri într-un singur tur. Nu mi se pare normal să nu lași competiția să funcționeze așa cum ar trebui în România”, a declarat, în urmă cu două zile, copreședintele PNL Alina Gorghiu.