Klaus Iohannis a lansat, vineri, două atacuri dure la adresa premierului și la adresa PSD, după ce Viorica Dăncilă a anunțat că a sesizat CCR pentru a soluţiona blocajul creat de preşedinte prin amânarea numirii a doi miniştri. Șeful statului a spus că va lua o decizie după decizia CCR și că era dispus la discuții pe această temă, dar cel care o „dirijează” pe Dăncilă „s-a grăbit”. De asemenea, Iohannis a declarat că „de facto, România nu are prim-ministru”, iar PSD nu mai știe să facă politică.
Declarațiile lui Klaus Iohannis:
Se aude că doamna prim-ministru a trimis o solicitare de rezolvare a unui conflict la CCR. Probabil CCR va da un răspuns, vom vedea răspunsul, dar nu va rezolva problema. N-are cum să o rezolve, fiindcă problema nu este constituțională, este politică.
O să vă spun care sunt cele două cauze ale acestei probleme politice.
Prima: de facto, România nu are prim-ministru. A doua este totala inabilitate a PSD de a face politică, politică de orice fel.
Doamna prim-ministru mi-a trims în scris, fără să mă contacteze, o solicitare de remaniere a guvernului, după care, fără să aștepte răspunsul, mi-a mai trimis o solicitare. Toate fără să caute o discuție sau un dialog. În definitiv, doamna prim-ministru m-a sunat ieri: ce credeți că m-a întrebat? Dacă am terminat analiza și când cred eu că voi da un răspuns. Și i-am spus politicos că azi și mâine nu și că o voi informa.
M-aș fi așteptat, printre vizitele pe care le face în străinătate, măcar să mă întrebe: de ce nu ne dați un răspuns?
Această doamnă nu înțelege cum funcționează statul. Noi nu suntem puși aici să ne trimitem hârtii scrise de secretari. Suntem aici ca să rezolvăm problemele României, asta se face inclusiv prin colaborare și dialog insituțional.
Citiți și Rețelele lui Dragnea. Cine este fostul dușman care i-a pus la picioare mafia din Justiție
Klaus Iohannis: PSD și-a pierdut sub acest Dragnea capacitatea de a acționa politic
A doua cauză acestei probleme politice este totala inabilitate a PSD de a face politică. PSD și-a pierdut sub acest Dragnea capacitatea de a acționa politic. PSD nu mai știe să facă politică. Este foarte grav, pentru că este partidul care dă guvernarea și controlează majoritatea în Parlament.
Am cerut câteva date că să văd care e calitatea legilor care se votează de PSD. În 30 și ceva de situații m-am adresat CCR pentru că am considerat că alegile promovate, votate de PSD sunt proaste.
În peste 25 de cazuri, CCR mi-a dat dreptare și a declarat legile parțial neconstituonale sau integral neconstituționale.
În afară de asta, PSD, pur și simplu, nu mai e capabil să negocieze politic. Nici nu încearcă să negocieze. PSD încearcă să-și impună voință prin politică pumnului în gură. Se vede în Parlament, se vede și în felul în care lucrează guvernul. E inacceptabil. Și cum m-am așteptat ca această chestiune să apară în discuție, m-am documentat cum acționează pesediștii. Aflăm că la Senat s-a depus o solicitare de acceptare a urmăririi penale a președintelui Senatului. Am așteptat un vot sau o rezoluție. Ce gândiți? Parlamentul controlat de majoritatea pesedistă a considerat că un termen rezonabil este în jur de două-trei luni. Atunci cu siguranță putem să ne inspirăm, anume că un termen rezonabil poate fi considerat și două-trei luni.
Întrebare: Ce veți face cu propunerile?
Prin amânarea acesti decizii nu se blochează activitatea Guvernului. Iar unul dintre cei vizați, ministrul transporturilor, chiar ne-a spus că el acționează cât este ministru.
Întrebare: Cine conduce Guvernul?
Este evident că acest guvern este condus de infractorul Dragnea prin interpuși.
Întrebare: Ce ar fi negociat cu PSD?
Foarte multe lucruri. Putea doamna premier să se prezinte cu niște argumente. Legat de argumente. A venit cu o solicitare de remaniere, fără explicație, fără să spună de ce anumiți miniștri vor fi revocați. Revocarea este o sancțiune politică. Nu este o plăcere. Aceeași doamnă prim-ministru avea obligația să răspundă în fața națiunii de ce anumiți miniștri se cer revocați. Confundă partidul cu Guvernul. Este anormal ca premierul să nu explice națiunii de ce face o remaniere. Această manieră de a conduce statul de la partid o cunoaștem dintr-un regim care s-a terminat în decembrie 89.
Bineînțeles că voi face acest lucru într-un termen rezonabil. Cine o dirijează pe doamna premier nu are deloc răbdare, fiindcă după prima solicitare de remaniere nici nu a așteptat și mi-a trimis a doua solictare de revocare. În acest fel nu se poate lucra.
Întrebare: O chemați la odiscuție?
Da, asta a fost intenția mea, dar și aici s-a grăbit. Avem marți ședință de CSAT și în marja ședinței ar fi fost un moment potrivit de discuție, ar fi fost foarte elegant, fără a atrage atenția. Situația s-a schimbat și va afla argumentele mele la CCR.