Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, în cadrul conferinței de presă susținute la Sofia, că doborârea dronei americane MQ-9 Reaper de către un avion de luptă rusesc Su-27 este „un incident grav și regretabil”, dar că în astfel de chestiuni comunicarea oficială „se face de către partea americană”.
„Incidentul cu dronă care a avut loc ieri este un incident grav și regretabil. Comunicarea oficială despre aceste chestiuni se face de către partea americană”, a spus Klaus Iohannis, aflat .
Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, a declarat că acest incident măreşte riscul securităţii noastre, în contextul acestui război început de Rusia împotriva Ucrainei.
„Acest conflict creşte într-un conflict global, economic. Noi trebuie să nu transformăm tot acest lucru. Dacă acest conflict va continua, în timp, va cuprinde teritorial. Deci aceste conflicte se vor extinde. Vedeţi şi explozia care a avut loc asupra interconectorului, moartea multor cetăţeni, acum şi întâmplarea cu această dronă asupra Mării Negre. Asta trebuie să ne spună că fiezare zi în care are loc război măreşte riscul securităţii noastre, nu doar riscul economic”, a afirmat Rumen Radev în conferinţa comună de presă cu şeful statului Klaus Iohannis.
Drona MQ-9 doborâtă deasupra Mării Negre a decolat din România, scrie New York Times, citând un oficial militar american. Publicația notează că aceștia au privit șocați imaginile transmise de dronă, în care se vede cum aceasta a fost „hărțuită” de avioanele de luptă rusești Su-27.
Drona a decolat marți dimineață de la o bază din România (care găzduiește astfel de aparate la Câmpia Turzii - n.r.) pentru o misiune programată de recunoaștere, care de obicei durează 9-10 ore, notează NYT.
Avioanele rusești de vânătoare Su-27, mult mai rapide decât drona MQ-9, au zburat în jurul ei și au aruncat cu combustibil, aparent încercând să-i obtureze camerele video sau să-i strice senzorii, a afirmat sursa citată de New York Times.
Tensiuni în urma incidentului
În urma incidentului din Marea Neagră, SUA l-au convocat la Departamentul de Stat pe ambasadorul Rusiei și au anunțat că vor continua să efectueze misiuni în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre.
Oficialii americani de la Pentagon au descris manevrele rușilor drept „nesigure, neprofesionale și nesăbuite” și afirmă că unul dintre avioanele Su-27 a fost avariat în urma contactului cu drona MQ-9.
În replică, Rusia susține că avioanele de luptă rusești nu au lovit drona americană Reaper în spațiul aerian de deasupra Mării Negre și că aeronava americană s-a prăbușit singură.
Mai mult, Rusia dă vina pe Statele Unite pentru incident și spune că a fost vorba de o provocare. „Considerăm acest incident drept o provocare”, a declarat ambasadorul rus Anatoli Antonov, după ce a fost convocat la Departamentul de Stat al SUA.
Editor : Alexandru Costea