Principalele declarații ale președintelui:
Am avut în cursul acestei dimineți un summit NATO la care au participat opt șefi de stat. Am ajuns la concluzii de substanță în ceea ce privește evoluția în flancul estic al NATO. A atras foarte mult atenția și a fost o bilă albă pentru România. În același timp am avut și evenimente interne.
Acum un an de zile am fost în plină campanie electorală pentru turul doi al prezidențialelor. Voi ați decis ca eu să stau aici, ați decis împotriva unui imens aparat de partid, care a dorit altceva. Atunci s-au vehiculat sloganuri de tipul clasa politică nouă, politică nouă etc.
Alegerea mea a fost un prim pas către o politică nouă și transparentă. De atunci am făcut mulți pași în direcția cea bună, pași mai mici, desigur. În ultimele săptămâni, însă, lucurile au dus la o altă turnură.
În 20 octombrie, polițistul Bogdan Gigină a murit într-un accident, care a produs multă emoție și multă indignare. După zece zile, a avut loc tragedia de la clubul Colectiv, care a afectat, a atins cel mai sensibil nerv al națiunii române. Oamenii inițial indignați au devenit revoltați. Au așteptat acțiuni, rezultate, demisii din partea unor politicieni care au eșuat. Oamenii au așteptat ca cineva să-și asume răspunderea, să apară acea responsabilizare politică. Majoritatea politicienilor nu au înțeles aceste cerințe decât foarte târziu, foarte târziu au înțeles că nu pot face orice doresc, nu pot ignora voința poporului.
S-au produs aceste accidente, fiindcă legi au fost ignorate. Cei care au fost responsabili de impunerea legii nu și-au făcut datoria, atunci oamenii au cerut, la început mai timid, apoi mai vocal – demisia. Indignarea românilor s-a transformat într-o revoltă autentică. Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă în București și multe alte orașe. Manifestanții au avut dreptate, trebuie să recunoaștem. Au solicitat lucruri de bun simț: demisiile celor vinovați, răspunsuri, clarificări. Aseară au avut loc cele mai potrivite manifestații de stradă pe care le-am văzut. Oamenii au ieșit, au mers în diferite locuri unde și-au spus nemulțumirile. Nu au fost incidente, încăierari.
Târziu, foarte târziu, guvernul a demisionat. A fost nevoie să moară oameni ca această demisie să se producă. Dacă s-ar fi respectat normele, niciunul nu ar fi trebuit să moară.
Aștept ca premierul să-mi prezinte demisia, apoi convoc consultări cu partidele. Vreau ca până la sfârșitul săptămânii să finalizez prima rundă de convorbiri. Vom avea guvern interimar. După ce vom parcurge primii pași voi expune primele concluzii și opinia mea în ceea ce privește demersul ulterior.
Aceste schimbări sunt doar un pas, un pas important, dar doar un pas în direcția unei politici așa cum ne-o dorim cu toții - eficientă, pragmatică, transparentă.
O simplă schimbare a Guvernului nu rezolvă problemele clasei politice românești. Sunt dispus să-mi asum aceste demersuri care în final vor duce către o altfel de politică.
Apropo de solicitările demonstranților, ne-au spus ce trebuie să se întâmple în viitorul previzibil, sunt solicitări corecte, de bun-simț: clădirile expuse riscului seismic din București, situația spitalelor, lucruri care trebuie să fie luate în seama de politicieni. Oricine va fi în viitorul guvern va trebui să vină cu soluții. Politicienii vor trebui să se obișnuiască să-i asculte pe cei care i-au trimis acolo, pe cetățean. Sper că următorii guvernanți nu vor repeta această greșeală de a ignora cererile cetățenilor.
Cel mai probabil, președintele va anunța pe cine desemnează premier interimar și când va chema partidele la consultări, după demisia Guvernului Victor Ponta.
Premierul Victor Ponta a spus că îl propune interimar pe ministrul apărării, Mircea Dușa.
Liberalii, partid din care provine președintele, doresc alegeri anticipate.
Digi 24 va transmite în direct declarațiile lui Klaus Iohannis. Le putețin urmări live și pe site-ul nostru.