Kelemen Hunor: Statul de drept și democrația nu funcționează în România

Data actualizării: Data publicării:
DECLARATII DE PRESA - COTROCENI
Kelemen Hunor sustine o declaratie de presa la finalul intalnirii avute cu presedintele Traian Basescu, in Bucuresti, luni, 13 februarie 2012. OCTAV GANEA / MEDIAFAX FOTO

Președintele UDMR a declarat că ceea ce se întâmplă în România anului 2017 reprezintă un „tablou dezamăgitor", deoarece, în opinia sa, nu mai funcționează statul de drept și democrația și lipsește separația puterilor în stat. De asemenea, Kelemen Hunor a precizat că instituții de forță din România au fost îndreptate împotriva minorității maghiare. 

„Încep cu problema cea mai gravă în 2017. Dacă reușim să ne ținem departe de lupta politică ce se dă între partidele politice române și ne axăm doar pe ceea ce se întâmplă în România, atunci, din păcate, tabloul pe care îl vedem este dezamăgitor. Nu funcționează statul de drept, nu funcționează democrația în România. Din păcate, nu putem vorbi de separația puterilor în stat în România, în ziua de azi, pentru că există foarte multe suprapuneri în ceea ce privește prerogativele și competențele puterilor de stat și există foarte multe abuzuri din cauza acestei lipse a separației puterilor în stat. Legislativul, instanțele judecătorești și Executivul parcă au intrat într-o competiție, într-o luptă. Practic, care își propune să aibă rezultat final desemnarea unui învingător ce va fi deținătorul adevărului absolut, ceea ce nu este bine deloc pentru că acest lucru duce la haos, duce la intimidare și la lipsa completă a unui stat de drept funcțional și eficient. Niciodată nu știi exact ce se va întâmpla mâine", a precizat liderul UDMR, în raportul politic prezentat la Congresul UDMR. 

De asemenea, președintele UDMR a precizat că instituții ale statului au fost îndreptate împotriva minorității maghiare din România. 

Am avut experiențe neplăcute. Instituții de forță au fost folosite împotriva noastră, instituții ale statului au fost îndreptate împotriva noastră, instanțe judecătorești au fost împotriva noastră. E foarte clar că trebuie să mergem mai departe pe drumul ales, să clădim o societate liberă și democratică astfel încât astfel de abuzuri să nu se mai poată întâmpla. Încercarea de a desființa Liceul Teoretic Romano-Catolic are de-a face cu o intenție clară politică, nu cu combatere corupției. La Cluj a fost împiedicată înființarea acelei clase la Liceul de Artă, tot o decizie politică a fost. Există o dramă absurdă a ceea ce se întâmplă în contextul utilizării simbolurilor naționale. Există procese pe rol împotriva unor personalități de marcă ai comunității noastre, acestea sunt procese inventate, politice, nu au de-a face cu cazuri de corupție clare”, a spus Kelemen Hunor. 

Liderul UDMR a amintit că maghiarii din Transilvania vor ca promisiunile făcute în 1918, la Alba Iulia, să devină realitate, iar drepturile minoritarilor să nu existe doar pe hârtie.

„Noi, maghiarii din Transilvania, avem interesul ca România să fie un stat de drept funcțional, democratic, în care puterile de stat sunt separate, drepturilor minoritarilor să existe nu numai în sertare, pe hârtie, ci și în realitate și promisiunile care s-au făcut în 1918 să devină realitate și să fim recunoscuți ca minoritate, ca un factor făuritor de stat", a arătat el.

De altfel, și documentul strategic propus spre aprobare Congresului UDMR menționează modificarea Constituției, care să recunoască „comunitatea maghiară ca element constitutiv al statului și să situeze pe primul loc cetățeanul, nu statul", relatează News.ro.

Peste 800 de delegaţi şi 200 de invitaţi participă la Congresul Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, care are loc sâmbătă la Zalău. Congresul UDMR a fost convocat pentru a modifica statutul Uniunii şi pentru a decide politicile strategice pe care le va urma formaţiunea în următorii doi ani. 

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, le-a prezentat delegaţilor mesajul de deschidere a lucrărilor, raportul politic de activitate şi documentul strategic care va fi supus aprobării Congresului. 

Totodată, va fi supus votului şi un proiect de modificare a Statutului formaţiunii. Cea mai importantă modificare este introducerea unei cote obligatorii de 15% de reprezentare a femeilor în structurile judeţene şi centrale ale UDMR. În momentul de faţă, 18% dintre deputaţii Uniunii sunt femei, însă niciuna nu este membră a grupului de la Senat.c

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri