Kelemen Hunor: Nu se poate o impozitare diferită pentru sistemul privat şi pentru sistemul public

Data publicării:
bani-pensii-salarii
Conform datelor oficiale, peste opt milioane de români contribuie la pilonul doi de pensii. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele reales al UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, la finalul Congresului Uniunii, că o impozitare diferită pentru sistemul public şi cel privat nu este posibilă, pentru că ar exista discriminare, el afirmând că până când se găsesc soluţii pentru a schimba modul de impozitare, dacă se va insista să se facă acest lucru, trebuie „să mergem cu ceea ce avem”, transmite Agerpres. 

„Nu se poate o impozitare diferită pentru sistemul privat şi pentru sistemul public. Ori există o singură modalitate de a impozita veniturile... Eu nici nu înţeleg această abordare, pentru că nu poţi să faci o discriminare şi o diferenţiere între bugetari şi sistemul privat. Eu am fost tot timpul pentru cota unică. Eu cred că din 2005, când a fost introdusă cota unică, această cotă a fost benefică României, economiei româneşti şi pentru cetăţenii României”, a răspuns Kelemen Hunor unei întrebări adresate de jurnalişti. 

El a adăugat că „o impozitare progresivă înseamnă să ai capacitatea de a calcula venitul global pentru fiecare persoană şi pentru fiecare familie”. 

„În acest moment, România nu este pregătită pentru a calcula venitul global, fiindcă nu există datele necesare şi nu există sistemele necesare pentru a calcula venitul global. Se poate discuta despre viitor, cum vom schimba, dacă vom schimba acest sistem de impozitare, dar impozitul progresiv are sens dacă poţi să-l pui pe venitul global şi, bineînţeles, pe venitul fiecărei familii, şi nu pe persoană. Până atunci eu zic să mergem cu ceea ce avem”, a spus preşedintele UDMR.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri, despre impozitul pe veniturile care depăşesc salariul preşedintelui, că este vorba de aplicarea lui doar la stat, iar procentul este de 16%, pentru că acesta funcţionează şi ca impozit pe legea finanţelor. Şeful Executivului a mai spus că la nivelul Ministerului Finanţelor se face această analiză şi că decizia va ţine cont de datele prezentate şi a arătat că nu este nimic bătut în cuie în acest moment.

Specialiștii de la Banca Mondială recomandă guvernanților introducerea cotei progresive de impozitare, eliminarea scutirilor pentru IT-iști și construcții, introducerea unor beneficii fiscale pentru românii cu venituri mici, dar și creșterea impozitării microîntreprinderilor.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Elena Lasconi, fotografii cu fiica ei, înainte de alegeri. „Avem multe de învățat de la copiii noștri”
Newsweek
HAOS la Poșta Română: Peste 2.000.000 de pensii, în pericol să nu fie livrate. Guvernul intervine
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
shoturi alcool
Cinci turiști au murit în Laos, după ce băut „shot-uri” primite gratuit. Avertisment printre călători, în...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...