Kelemen Hunor: Nu se poate o impozitare diferită pentru sistemul privat şi pentru sistemul public

Data publicării:
bani-pensii-salarii
Conform datelor oficiale, peste opt milioane de români contribuie la pilonul doi de pensii. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele reales al UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, la finalul Congresului Uniunii, că o impozitare diferită pentru sistemul public şi cel privat nu este posibilă, pentru că ar exista discriminare, el afirmând că până când se găsesc soluţii pentru a schimba modul de impozitare, dacă se va insista să se facă acest lucru, trebuie „să mergem cu ceea ce avem”, transmite Agerpres. 

„Nu se poate o impozitare diferită pentru sistemul privat şi pentru sistemul public. Ori există o singură modalitate de a impozita veniturile... Eu nici nu înţeleg această abordare, pentru că nu poţi să faci o discriminare şi o diferenţiere între bugetari şi sistemul privat. Eu am fost tot timpul pentru cota unică. Eu cred că din 2005, când a fost introdusă cota unică, această cotă a fost benefică României, economiei româneşti şi pentru cetăţenii României”, a răspuns Kelemen Hunor unei întrebări adresate de jurnalişti. 

El a adăugat că „o impozitare progresivă înseamnă să ai capacitatea de a calcula venitul global pentru fiecare persoană şi pentru fiecare familie”. 

„În acest moment, România nu este pregătită pentru a calcula venitul global, fiindcă nu există datele necesare şi nu există sistemele necesare pentru a calcula venitul global. Se poate discuta despre viitor, cum vom schimba, dacă vom schimba acest sistem de impozitare, dar impozitul progresiv are sens dacă poţi să-l pui pe venitul global şi, bineînţeles, pe venitul fiecărei familii, şi nu pe persoană. Până atunci eu zic să mergem cu ceea ce avem”, a spus preşedintele UDMR.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri, despre impozitul pe veniturile care depăşesc salariul preşedintelui, că este vorba de aplicarea lui doar la stat, iar procentul este de 16%, pentru că acesta funcţionează şi ca impozit pe legea finanţelor. Şeful Executivului a mai spus că la nivelul Ministerului Finanţelor se face această analiză şi că decizia va ţine cont de datele prezentate şi a arătat că nu este nimic bătut în cuie în acest moment.

Specialiștii de la Banca Mondială recomandă guvernanților introducerea cotei progresive de impozitare, eliminarea scutirilor pentru IT-iști și construcții, introducerea unor beneficii fiscale pentru românii cu venituri mici, dar și creșterea impozitării microîntreprinderilor.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce România este considerată una dintre cele mai sigure țări din lume. Anunțul făcut de oficialii MAI
Digi FM
De 40 de ani împreună, la fel de îndrăgostiți. Goldie Hawn și Kurt Russell, fericiți în vacanța de Crăciun...
Pro FM
Dua Lipa, cerută în căsătorie de Crăciun, după un an de relație. Cine e logodnicul celei mai populare artiste...
Film Now
Nicole Kidman, spectaculoasă și la plajă, nu doar pe covorul roșu. Actrița de 57 de ani, impecabilă într-un...
Adevarul
Ce se întâmplă când dormi cu capul ridicat pe pernă. Beneficii neștiute și capcane ascunse
Newsweek
Guvernul admite: NU are bani să crească pensiile. Ce spune DOCUMENTUL care întristează pensionarii
Digi FM
Denzel Washington a împlinit 70 de ani. Actorul cu carieră de legendă iubește aceeași femeie de peste patru...
Digi World
Ce se întâmplă în corpul tău când ești mahmur. Ce efecte are o noapte îmbibată în alcool asupra organismului
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată Tia Carrere la peste 20 de ani de la serialul "Vânătoarea de comori". Într-o rochie scurtă și...
UTV
Dua Lipa, ceruta in casatorie de Craciun. Iubitul ei, Callum Turner, a facut pasul cel mare dupa un an de...