Exclusiv Kelemen Hunor: Guvernarea e compromisă. Cu așa jigniri nu vor reuși să guverneze împreună în interesul oamenilor

Data actualizării: Data publicării:
kelemen hunor vorbeste
Kelemen Hunor. Foto: Inquam Photos

Președintele UDMR Kelemen Hunor a criticat vineri seara, în exclusivitate la Digi24, abordarea PNL cu privire la datele alegerilor. El spune că este inacceptabil ca liberalii să se răzgândească, după ce în martie au aprobat un calendar pentru întregul an. „E inacceptabil față de cetățeni și e inacceptabil față de partenerii din Coaliție, cei cu care guvernezi”. Referitor la scandalul din Coaliție liderul UDMR a afirmat că îi este greu să creadă că „într-o astfel de situație, cu așa jigniri, ei vor reuși să guverneze eficient, împreună, în interesul oamenilor”.

Kelemen Hunor: Această situație e absolut hilară, nu ar trebui să se întâmple așa. În martie au anunțat un calendar pentru tot anul, a fost și decizie aprobată de BPN al PNL, și calendar asumat. S-au răzgândit! E inacceptabil să se răzgândească. E inacceptabil față de cetățeni, și e inacceptabil față de partenerii din Coaliție, cei cu care guvernezi. Să nu ții de cuvânt, să schimbi permanent planul în funcție de interesele tale personale, este inacceptabil.

Să vii cu argumente penibile, că vara e cald și că oamenii au concediu, dar toamna oamenii merg la câmp să recolteze, toamna și mai târziu e frig, deci nu trebuie să vii cu astfel de argumente. Știai și în martie că vara e cald. Din acest punct de vedere cred că nu mai există încredere în Coaliție pentru o guvernare eficientă.

Am impresia că această guvernare este compromisă în totalitate, și mai au 6 luni de tras împreună, dacă reușesc. Am auzit că vor și după 2024. Într-o așa situație, cu astfel de jigniri, mi-e greu să cred că ei vor reuși să guverneze eficient, împreună, în interesul oamenilor.

Pe de altă parte, dacă premierul este pus într-o situație fără precedent, înseamnă că PNL a șubrezit foarte tare autoritatea premierului și el trebuie să facă ceva - lansează consultări cu celelalte partide. Dar stabilirea datei alegerilor este atributul guvernului, nu al ministrului de Interne, nici al liderului de la Senat. De aceea trebuie să vină cu o propunere și să găsească o soluție administrativă și juridică, de aceea este premier, să aprobe hotărârile guvernului.

Din punctul nostru de vedere, octombrie e o perioadă destul de bună, inițial, acum ceva vreme când am depus proiectul de lege privind posibilitatea de a muta alegerile prezidențiale mai repede, ne-am gândit la octombrie, ei au modificat pentru septembrie, a fost amendamentul lor în Parlament. Noi am propus 60 de zile, nu 90 de zile. PNL a cerut 90 de zile, fiindcă au vrut alegeri în septembrie. E foarte clar, e simplă treaba. Îmi aduc aminte când am discutat proiectul. Se poate în octombrie, dacă nu, în noiembrie, dar trebuie separate parlamentarele de prezidențiale.

Poți să faci campania împreună în același timp, și în 3, 4 săptămâni diferite - 24 noiembrie, 30 noiembrie, și pe 8 decembrie primul tur de parlamentare, al doilea tur. Fiindcă atunci, fiecare om votează în cunoștință de cauză, pentru fiecare - președinte, apoi pentru parlament, și apoi turul doi pentru președinte.

Sunt multe variante, ar trebui să se înțeleagă ei între ei, că de aceea sunt în Coaliție, și de aceea stabilește guvernul, și nu opoziția, data alegerilor. Dacă se face întâlnirea, vom fi prezenți, am zis că am vorbit cu Marcel Ciolacu și am pormis că venim la consultări, dar tot guvernul trebuie să dea hotărârea de guvern, și aici ar trebui mai multă responsabilitate din partea liberalilor.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Top 6 expresii din limba greacă pe care trebuie să le știi în vacanță. Cuvinte utile pentru un concediu de...
Digi FM
“Prima oară când am văzut-o, nu mi-a plăcut deloc de ea”. Iubirea de poveste, de 67 de ani, a Ilenei Stana...
Pro FM
Dana Marijuana trăiește dintr-o pensie de boală, dar face eforturi să-și crească veniturile. Din ce câștigă...
Film Now
De 15 ani, Liam Neeson se plimbă cu aceeași femeie în parc. Acum, actorul și-a făcut curaj și i-a transmis un...
Adevarul
Cine îl poate convinge pe Joe Biden să se retragă din cursa pentru prezidențiale?
Newsweek
Recunoașteți personajul? Actorul ce a rămas profesor de română toată viața. A murit uitat de public
Digi FM
Ileana Stana Ionescu, în 3 scenete de neuitat, alături de Radu Beligan, Nicu Constantin și Ștefan...
Digi World
De ce-i ciupesc țânțarii pe unii oameni mai mult decât pe alții. Ce explicații au reieșit în urma mai multor...
Digi Animal World
Un bărbat a avut parte de șocul vieții când a mers noaptea la toaletă. A aprins lumina și a văzut cum se...
Film Now
Adevărul despre cea mai fierbinte scenă din "Wolf of Wall Street". Ce s-a aflat despre Margot Robbie
UTV
Cleopatra Stratan si Edward Sanda au vorbit despre problemele cu care se confrunta in casnicia lor: „Am fost...