Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a criticat marți, la Digi 24, proiectul de amnistie fiscală al guvernului Marcel Ciolacu. Hunor a acuzat Executivul de „incompetență fiscală”.
„Să te trezești cu deficitul spre 8%, să te trezești cu o grămadă de chestiuni care nu sunt OK în buget, facturile care stau și așteaptă, miniștri de Finanțe care vin cu ordonanțe și proiecte care n-au legătură cu realitatea economică... La un moment dat vine guvernul și îți dă o amnistie. Degeaba spune Boloș că eultima dată. Am ajuns în situația în care, dacă ministrul de Finanțe îți dă bună ziua, nu-l mai crezi”, a spus Kelemen Hunor la emisiunea „Studio Politic” de la Digi 24.
„Cei care până acum au fost șmecheri iar sunt scutiți. Oamenii sunt extrem de nervoși, mai ales cei care sunt corecți și plătesc lunar, trimestrial, taxele”
Guvernul Ciolacu a anunțat că va pune în transparență publică actul normativ privind aministia fiscală, în baza căruia dobânzile și penalitățile vor fi anulate dacă restanțele la buget sunt achitate până pe 25 noiembrie. Contribuabilii care îşi achită la zi taxele vor primi de luna următoare o bonificaţie de 3%.
„Uitați-vă dacă e normal să promiteți scutiri de taxe și impozite, dacă e ceva normal. Atunci, eu nu înțeleg normalitatea”, a comentat Kelemen Hunor. „Caritas a fost la fel”.
Zilele trecute, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a fost întrebat miercuri de jurnaliști de ce a fost luată măsura amnistiei fiscale, în condiţiile în care sunt aproape 13.000 de contribuabili cu datorii mari la stat, iar printre beneficiari se numără şi persoane cu posibilităţi, precum primarul sectorului 3, Robert Negoiță.
„Aceste creanţe care vin din vechime - şi sunt creanţe de peste 5 ani de zile marea lor majoritate, aproximativ 22 de miliarde de lei - sunt creanţe pe care le purtăm de pe un an pe altul şi încercăm să recuperăm cât se poate mai bine toate aceste debite restante care sunt înregistrate la nivelul ANAF. Nu luăm decizia pentru o anumită persoană”, a explicat Boloș.
Kelemen Hunor a spus că acest proiect de amnistie fiscală nu face decât să îi „trateze diferit” pe contribuabili.
„Oamenii se simt umiliți în fiecare zi. Spun OK, eu cel care am plătit taxele cu ce sunt vinovat? Trebuie să nu plătesc? Cum poți să nu plătești taxele ani la rând, să aduni sute de milioane datorie și nimeni nu te deranjează?”, a spus președintele UDMR. „Când instituțiile statului te tratează atât de diferit, asta nu e normalitate”.
Editor : M.L.