K. Iohannis nu riscă nimic. Președintele nu e obligat de Constituție să accepte propunerea PSD
Data publicării:
Respingerea propunerii PSD de catre președintele Klaus Iohannis nu generează un conflict de natură constituțională, ci ne aflăm în situația în care șeful statului își exercită dreptul constituțional de a desemna premierul, sunt de parere juriștii consultați de HotNews.ro.
Referitor la numirea premierului, Constituția prevede:
ARTICOLUL 85. (1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru şi numeşte Guvernul pe baza votului de încredere acordat de Parlament.
ARTICOLUL 103. (1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
Constituția nu spune că președintele este obligat să accepte propunerea PSD. Liviu Dragnea a amenințat voalat săptămâna trecută cu suspendarea, deși n-a fost explicit.
Și fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean a declarat, marți, că șeful statului nu poate fi obligat să desemneze ca prim-ministru o persoană pe care nu o dorește, iar acesta nu poate fi un motiv de suspendare.
„Să vină cu altă propunere (PSD - n.r.). Asta se poate face. Nu-l poate obliga nimeni pe președinte să desemneze o persoană pe care nu o dorește”, a precizat, pentru Agerpres, Zegrean.
Întrebat cum comentează faptul că în spațiul public a fost vehiculată ideea suspendării președintelui, Augustin Zegrean a spus, în contextul respingerii propunerii PSD pentru funcția de premier, că șeful statului doar „își face treaba”.
„Ăsta ar fi un motiv de suspendare? El își face treaba. Constituția îi dă voie să desemneze sau nu persoana care i-a fost propusă”, a adăugat fostul președinte al CCR.
El a amintit că Legea fundamentală nu prevede nicăieri câte propuneri de premier poate respinge președintele.
„Constituția spune că în urma discuțiilor cu partidele care au câștigat în alegeri trebuie să numească o persoană care să formeze guvernul. Atâta spune”, a explicat Zegrean.