Tema a fost dezbătută la „Jurnalul de seară” după ce, marți, șeful statului - întrebat ce crede despre alianţa DA, alcătuită din partidele reprezentate de Mihai Răzvan Ungureanu şi Aurelian Pavelescu - a spus că, în locul preşedintelui PNŢCD, el ar lua în mână steagul monarhiei.
„Ca om politic, eu am o curiozitate. Şi va trebui să găsim formula să ştim şi altfel decât prin sondaje. Cât de prizată ar mai fi monarhia în România în momentul de faţă? Deci o repet, sunt republican, părerile mi le cam ştiţi despre Casa Regală a României, dar cred că românii ar trebui să aibă un răspuns definitiv după ce abdicarea regelui s-a produs în condiţiile în care s-a produs, să aibă un răspuns definitiv prin propriul lor vot, şi nu prin sondaje, dacă vor monarhie sau republică”, a spus șeful statului.
Politologul Andrei Țăranu a apreciat că președintele încearcă să ajute Mișcarea Populară.
„Manevra cu referendumul plus manevra cu monarhia reprezintă încercarea de a găsi o platformă electorală pentru Mișcarea Populară, care se consideră a fi expresia dreptei românești. Monarhiștii din România se consideră, prin excelență, ca făcând parte din dreapta. Toți care se consideră de dreapta, probabil, trebuie să fie aduși în acest bazin, pentru a reprezenta motorul, forța motrice a mișcării populare”, a spus Andrei Țăranu.
Sociologul Vasile Dâncu a explicat care este comportamentul electoral al monarhiștilor.
„În mare măsură, cei care sunt sau se consideră monarhiști ies din activul electoral, din activul care merge tot timpul la vot. Semnificația mergerii spre monarhie ar fi aducerea în spațiul electoratului activ oameni în plus, indeciși. Ar fi o modalitate de a îmbogăți universul votanților”, a afirmat Vasile Dâncu.