Decizia Curţii Constituţionale de a amâna pentru an un aplicarea cvorumului de 30 la sută la referendumuri încurcă planurile USL. Două obiective majore ale Uniunii, modificarea Constituţiei şi regionalizarea, aveau ca termen sfârşitul acestui an. Decizia Curţii pune USL în faţa unei dileme: riscă să organizeze referendum cu prag de 50 la sută plus unu, în condiţiile în care se estimează o slabă prezenţă la urne, sau acceptă să amâne pentru 2014 principalele angajamente electorale.
PNL ia în calcul organizarea referendumului pentru modificarea Constituţiei în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale din 2014. „Nu este exclus, este o variantă, pentru că alegerile prezidențiale sunt un moment în care există, în primul rând un interes electoral mai mare și în al doilea rând este primul moment electoral de după acest termen de un an”, a spus președintele PNL, Crin Antonescu.
Această soluţie ar pune PNL în situaţia să apeleze la o acţiune pe care a criticat-o în trecut.
„Cât de consecvent este domnul Crin Antonescu... Ce spunea domnia sa despre comasarea alegerilor? Ce spunea??? Nu au atacat-o la Curtea Constituțională și Curtea Constituțională a spus că acest lucru nu este posibil??”, a reacționat liderul opoziției, Vasile Blaga.
„Eu în principiu cred că un referendum trebuie făcut separat de alte alegeri. Dacă nu ne dă voie Curtea nu avem ce să facem....nici nu putem chema oamenii la vot din trei in trei luni la urne”, a spus Crin Antonescu.
Scenariul comasării referendumului cu alegerile prezidenţiale are un dezavantaj: viitorul preşedinte va funcţiona după actuala Constituţie. Deci cu mandat de cinci ani şi cu atribuţii pe care USL nu le-a mai menţinut în Constituţia revizuită.
„Crin Antonescu poate să candideze la președinție și poate să exercite mandatul foarte bine și cu actuala Constitutie foarte bine, nimic nu mă împiedică”, a spus președintele Senatului.
PSD înclină înspre varianta referendumului în această toamnă şi are şi o soluţie pentru atingerea pragului de 50 la sută plus unu. „Nu cred că trebuie să renunţăm imediat la ideea de a organiza referendum pentru modificarea Constituţiei în această toamnă. (...) Mai multe zile la referendum nu pot fi neconstituţionale", a declarat Liviu Dragnea.
Pentru ca un referendum să fie declarat valabil cu un prag de prezenţă de 50 la sută plus unu, trebuie ca peste 9 milioane de alegători să se prezinte la vot. Cvorumul de 30 la sută, care va deveni legal peste un an, presupune ca doar 6 milioane de alegători să îşi exprime opţiunea.
CCR dă peste cap și regionalizarea
Decizia Curţii Constituționale blochează nu numai revizuirea Constituţiei, dar şi regionalizarea. Împărţirea ţării în regiuni nu se poate face dacă nu este prevăzută în Constituţie. Cum modificarea Legii fundamentale pare imposibilă în acest an, liderii USL caută un plan B. O variantă ar fi ca noile unităţi administrative să se numească tot judeţe.
Ideea ca regiunile să fie denumite tot judeţe a fost lansată de PDL, în urmă cu trei ani. Acum, USL o consideră demnă de luat în seamă.
„În Constituție este prevăzută forma de delimitare administrativ-teritorială și acolo nu sunt prevăzute regiuni”, a arătat Crin Antonescu. Întrebat dacă există o variantă ca să se creeze aceste regiuni şi totuşi să rămână la titulatura de judeţe, așa cum este acum în Constituţie, Crin Antonescu a răspuns că da. „Dar nu decid eu și nu decidem numai noi”, a adăugat copreședintele USL.
Vicepremierul Liviu Dragnea spune că nu va amâna proiectul regionalizării din cauza Constituţiei şi că are o variantă de rezervă.
„Că regiunile se vor face astăzi sau cu o întârziere de două sau trei zile are mai puţină importanţă, deşi are importanţă, pentru că România poate să piardă câteva luni de dezvoltare, dar regiunile oricum se vor realiza”, a asigurat vicepremierul.
Planul Guvernului era să-şi angajeze răspunderea pentru Legea regionalizării în acest an, imediat după aprobarea Constituţiei prin referendum.
Urmăriți în materialele video de mai sus cum au comentat această situație invitații „Jurnalului de seară” de la Digi24: ministrul Culturii, Daniel Barbu, purtătorul de cuvânt al PDL, Adriana Săftoiu, și Sorin Ioniță, președinte Expert Forum.