JURNALUL DE SEARĂ. Cine va fi premier și cât va rezista viitorul guvern?
Cei trei specialiști au comentat la „Jurnalul de seară” prin ce se caracterizează campania și alegerile din decembrie.
Analistul politic Dorel Șandor consideră că „alegerile din 9 decembrie nu sunt decât un episod într-un interval anterior, 2012, ca să nu ne îndepărtăm prea mult, și un interval ulterior, 2013, care va fi una dintre cele mai importante capcane pentru oamenii politici și pentru România ultimilor 20 de ani”.
„Alegerile actuale sunt un episod minor, plin de rutină, de scandaluri, de telenovele, de gargară, ca să folosesc un termen kantian, și cred că a da consultanță în această campanie este ca și cum ai vorbi în gol”, este de părere Dorel Șandor.
„Miza alegerilor din acest an este foarte neclară și este una din principalele pervertiri ale dezbaterii publice, din perspectiva oamenilor politici care pretind că fac alegeri în acest an”, a afirmat analistul.
Dâncu: „Nu avem un mesaj consistent politic din nicio tabără și atunci mergem cu expresii dure”
„Este o campanie inexistentă și inconsistentă și asta face ca personalizarea să se producă în mod instantaneu”, consideră și sociologul Vasile Dâncu, în contextul discuției privind schimbul de replici între președinte și premier.
„Sunt doi actori politici care nu sunt comparabili: un bloc este undeva peste 50%, aprope 60%, altul la 20%, nu există competiție atunci când nu există egalitate. Atunci, ARD-ul fiind și nou, are nevoie de notorietate, este foarte greu să articuleze o competiție care să ducă atenția publică sus. Și atunci, se personalizează: ies războinicii, ca în Evul Mediu, în fața armatelor și încearcă să creeze tensiune între doi actori umani, antropomorficați, ca să spunem așa. Cei mai buni sunt, până la urmă, Traian Băsescu, dinspre partea dreaptă, și Victor Ponta și sunt singurii care au acumulat în ultimii ani, în ultimele luni de criză, inclusiv în vara asta, niște procente”, a detaliat sociologul Vasile Dâncu.
„Traian Băsescu a acumulat niște procente după ce a fost victimizat în vara asta, de la 11-12% spre 20 și ceva la sută. Într-un fel, speranțele dreptei s-au acumulat în jurul președintelui. Cred că simte nevoie să comunice mai mult din punctul acesta de vedere, tocmai pentru că ar putea să dea o replică”, consideră Dâncu.
„Undeva în mod logic vine această competiție a mesajelor, a mesajelor tot mai dure, pentru că dacă nu avem mesaje, atunci lucrăm la nivelul expresiei. Nu avem un mesaj consistent politic din nicio tabără și atunci mergem cu expresii dure. Mergem la suprafața mesajului public. (...) O injecție de adrenalină, prin intermediul emoției provocate de cuvinte mai dure, mai grele, cu etichete, atribute mai dure”, consideră Vasile Dâncu.
„Dar, pe de altă parte, mi s-a părut ca făcând parte din jocul electoral, fiecare a păstrat oarecum convenția, nu a fost un discurs în sine încrâncenat, a fost un fel de joc, de ping-pong în care s-a respectat convenția: l-au folosit pe Ceaușescu fiecare, lucru care nu este chiar negativ, conform studiilor despre nostalgie: există o parte bună a populației, dintre români, care să zicem că au o amintire plăcută cu privire la Ceaușescu”, a comentat Vasile Ponta. „Părerea mea este că este un spectacol politic fără substanță”, a conchis Vasile Dâncu.
Turcan: O infuzie de adrenalină, de mesaj mai contondent, de poziționare ostilă
Consultantul politic Valeriu Turcan consideră că președintele Traian Băsescu încearcă mai degrabă să îl tragă în ring pe Victor Ponta, „care în ultimele luni a tot încercat să intre în zona atribuțiilor prezidențiale, de la reprezentarea României la Consiliul European, la negarea rolului președintelui ca șef al statului, în reprezentarea externă, ca șef al Armatei”.
„Eu cred că după foarte multe atacuri la adresa președintelui, să nu uităm referendumul din vară, președintele încearcă acum să îl tragă pe Ponta în ring, să-l rodeze, pentru că doar așa USL-ul poate fi, într-un fel sau altul afectat. ARD-ul își duce toată campania într-un sistem descentralizat, resursele din această campanie sunt descentralizate, la ARD în particular, și atunci singura modalitate pentru a mobiliza propriul electorat și a-l energiza cu o infuzie de adrenalină, de mesaj mai contondent, de poziționare ostilă, dacă putem, președintele și-a asumat acest rol. (Victor Ponta) s-ar putea să nu fie un jucător atât de bun cum crede domnia sa. Replicile lui Ponta sunt tot timpul de la distanță, sunt extrem de personalizate, dar niciodată nu a făcut față într-o bătălie directă cu Traian Băsescu”, consideră Valeriu Turcan.
Șandor: „Eu cred că mai mult de un an nu va rezista niciun Guvern”
Cei trei specialiști au dezbătut și miza acestor alegeri, câștigarea puterii, despre influența președintelui în această campanie, despre promisiunile electorale și traseiștii politici, dar și despre despre tendințele la vot ale maselor, în actualul context politic și economic.
„S-ar putea, aici este riscul politic major, ca o victorie zdrobitoare a USL-ului, de care unii useliști se tem deja, stau de vorbă cu oameni privați și discutăm cu luciditate, nu toți sunt bucuroși că vor avea o astfel de majoritate, pentru că inclusiv pentru liderii de la București va fi imposibil să mai conducă și să controleze baroni puternici în tot teritoriul țării”, consideră Șandor.
Potrivit analistului Dorel Șandor, în prezent este în derulare „un carnaval”, dar în prima parte a anului viitor se va aranja cu adevărat agenda Guvernului.
„Ianuarie, februrie, martie – va fi prima lovitură de teatru în materie de presiune pe guvernare cu o agendă absolut... Nu a fost în 20 de ani un an atât de greu pentru orice echipă guvernamentală. (...) Eu cred că mai mult de un an nu va rezista niciun Guvern, o să vedeți. Nici măcar cel mai grozav premier, pe care încă nu-l cunoaștem. Deci nu avem la ora actuală un premier pentru anul care urmează, este limpede.”, a conchis Dorel Șandor.
„Pe mine nu m-a convins, o spun foarte clar, nu sunt adeptul nimănui, Victor Ponta în aceste șase luni nu m-a convins că poate gestiona nicio Românie parcată, darămite o Românie pe o pantă abruptă? E limpede, îmi pare rău, și nu spun asta în favoarea lui Vasile Blaga, care nu poate gestiona PDL aflat în degringoladă, este la fel de adevărat”, a afirmat Șandor.
Potrivit lui Șandor, în această iarnă românii nu au alegeri, ci „un festival al muzicii și dansului ostășesc” și „nu avem o echipă care să facă față agendei de anul viitor”.
Potențiali premieri și prezidențiabili
Întrebați de Cosmin Prelipceanu care ar fi persoana pe care o văd în fruntea viitorul Guvern, analistul Dorel Șandor l-a indicat pe Victor Ponta, cel mai probabil, ca șef al noului Executiv, care va cădea, probabil, după câteva luni. Și Vasile Dâncu l-a „desemnat” pe actualul premier, confrom matematicii electorale. Această variantă a fost susținută și de Valeriu Turcan, cu amendamentul: „E o șansă, dar tot mai redusă”.
Cei trei specialiști au fost rugați să comenteze și potențialii candidați la viitoarele alegeri prezidențiale. Întrebat care consideră că ar fi un prezidențiabil în prezent, Valeriu Turcan l-a indicat pe Sorin Oprescu, care ar putea fi ajutat de Victor Ponta, în calitate de premier.
În scenariul prezentat de Vasile Dâncu, prezidențiabil pentru anul 2012 este chiar Victor Ponta.
- Etichete:
- alegeri
- vasile dancu
- dorel sandor
- valeriu turcan
- traian base
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News