Isărescu anticipează o creștere a economiei mult sub estimarea Guvernului
Data actualizării: Data publicării:
Economia României va înregistra în acest an o creştere mai apropiată de 4%, mai mică decât estimarea Guvernului de 5,5%, în condiţiile în care potenţialul real de creştere se află în această zonă, iar ţările care au avansat constant cu 4-5% anual au progresat mai mult, pe termen lung, decât cele care au apăsat prea mult pe acceleraţie şi au avut creşteri economice de 7%, a anunţat, miercuri, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu.
În luna iulie, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a revizuit în scădere, la 5,5%, estimarea privind creşterea economiei româneşti în acest an, la şase luni după ce a prognozat un avans de 6,1%.
Isărescu vede însă un avans al economiei mai apropiat de 4%.
„Creşterea economiei probabil că se va duce spre 4% în acest an. (...) Aici vedem potenţialul real de creştere al economiei”, a spus guvernatorul.
Guvernatorul a atras atenţia că sustenabilitatea economiei este mai importantă pe termen lung decât un avans mare.
„Sperăm să creăm mai multe locuri de muncă pe plan intern, nu pentru vecini. (...) Dacă asigurăm o creştere economică sustenabilă, în apropierea potenţialului, nu cu suişuri şi coborâşuri, este mai bine. La nivel mondial, s-a văzut că ţările care au apăsat prea tare pe acceleraţie şi au avut creşteri de 7%, apoi scădere spre 0 sau negativă (...) au progresat mai puţin, pe termen lung, de 20 de ani, decât cele care au mers cu 4-5%, constant, pe perioade mai îndelungate”, a avertizat Isărescu.
În 2017, economia românească a crescut cu 6,9%, faţă de 2016.
Miercuri, BNR a revizuit în scădere, de la 3,6% la 3,5%, prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi a estimat un nivel de 2,7%, în scădere de la 3%, pentru decembrie 2019, în contextul în care excedentul de cerere a rămas ridicat, dezechilibrele comerciale nu au fost corectate şi presiunile inflaţioniste au rămas prezente în economie.