Ion Iliescu apreciază, în interviul pentru RFI că „faţă de resentimentele existente se poate găsi o soluţie comună, care să dea satisfacţii tuturor. Să nu intre la guvernare UDMR-ul, dar să existe un dialog parlamentar, conlucrare la toate nivelurile, cum s-a promovat de-a lungul anilor, pentru că UDMR e totuşi un factor de echilibru necesar. Altminteri, dăm curs forţelor extremiste din rândul populaţiei maghiare şi nu e bine”.
Preşedintele de onoare al PSD susţine că a fost "pentru deschidere totdeauna. UDMR-ul a jucat totuşi şi un rol de echilibru în faţa altor tendinţe mai periculoase, mai extremiste. Sigur că UDMR-ul a dat şi multe insatisfacţii în ultima vreme şi la referendum şi aşa mai departe, deci sunt motive de resentiment. S-ar putea găsi o formulă, fără să intre la guvernare, să existe o conlucrare activă şi în plan parlamentar şi în dialog cu Guvernul şi în plan teritorial. Deci se pot găsi formule care să asigure totuşi o prezenţă activă pozitivă a UDMR-ului în viaţa noastră politică”.
Candidatul desemnat pentru funcţia de prim-ministru, Victor Ponta, a anunţat luni după-amiază că intenţionează să aibă discuţii cu absolut toate forţele politice din România, inclusiv UDMR, pentru a încheia cât mai rapid procesul de învestire a noului guvern. Potrivit programului-fulger gândit de Victor Ponta, sâmbătă ar trebui să aibă loc deja prima şedinţă de executiv în noua formulă.
„Vreau să dau următorul semnal: aşa cum am spus de mai multe ori, am intrat într-o perioadă de normalitate, care este ciudată - că nu eram obişnuiţi cu asemenea normalitate de atâţia ani. Eu, astăzi, acum, merg să discut cu colegii mei din cadrul Uniunii Social Liberale, tot azi ne vedem şi cu cei de la UDMR”, a spus Victor Ponta.