Iohannis: Liderii UE și-au dat seama că aderarea la Schengen ne îmbunătățește unitatea. Surse: Premierul Olandei vine în România

Data actualizării: Data publicării:
original_reuniune_comunitatea_politica_europeana_(praga)_6_octombrie_2022_019
Foto: Presidency.ro

Aderarea României la Spațiul Schengen este o posibilitate, dar încă nu este o garanție, spune președintele Klaus Iohannis. Șeful statului și ministrul de interne, Lucian Bode, au spus că se pregătește o vizită a experților UE care vor verifica managementul frontierelor, cooperarea polițienească și returnarea migranților ilegali. De asemenea, potrivit unor surse politice citate de Euractiv, Mark Rutte, premierul Olandei, principalul stat care se opune intrării României în Schengen, va face o vizită săptămâna viitoare în țară.

„Există această posibilitate dar garanția nu există încă. Pe de altă parte, e bine să se știe, cu toții ne implicăm pentru a reuși acest lucru, și eu, și Guvernul și Parlamentul, majoritatea europarlamentarilor, Ministerul de Interne lucrează foarte intens la aceste chestiuni. Sunt șanse, fiindcă nevoia de unitate în Europa a devenit și mai clară cu ocazia războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei.

Această unitate se poate consolida dacă România, Bulgaria și Croația vor deveni parte din Spațiul Schengen după atâția ani de așteptare. Cred că toți liderii și-au dat seama că acest pas nu poate decât să îmbunătățească unitatea Uniunii și soliditatea noastră în abordare.

În momentul acesta suntem în faza în care se pregătește o vizită a experților în România, care vor să vadă încă o dată, după 11 ani, dacă ceea ce s-a realizat atunci s-a consolidat, dacă în continuare suntem pe poziția solidă pe care noi știm că o avem. După aceea vor fi și discuțiile politice și discuția finală, care nu se va purta în Consiliu, ci în Consiliul UE, în formatul JAI (Justiție și Afaceri Interne). Acolo se ia de fapt decizia.

Nu toate punctele sunt încă lămurite, dar cred că de data aceasta avem șanse mai bune decât în altă conjunctură”, a declarat Klaus Iohannis, joi, la Praga, înaintea prima reuniune a Comunităţii Politice Europene.

Consiliul JAI, unde România speră să fie acceptată în Schengen, va avea loc pe 8 decembrie

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat, joi, că în data de 8 decembrie se va desfășura o ședință a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) al UE, unde speră ca România să fie acceptată în Schengen.

„Până atunci va exista un raport al unei echipe de experți UE privind managementul frontierelor, cooperarea polițienească și returnarea migranților ilegali.

Misiunea de evaluare a UE e compusă din experți din 15 state membre. Olanda nu a trimis nici un expert evaluator, deși orice stat membru Schengen putea trimite propriii experți. Primele concluzii ale experților sper să fie prezentate la Consiliul JAI de săptămâna viitoare de la Luxemburg”, a mai spus ministrul.

O dezbatere consacrată aderării României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen de liberă circulaţie a avut loc miercuri după-amiază la Strasbourg, unde se desfăşoară sesiunea plenară a Parlamentului European. Supunerea la vot a unei rezoluţii a PE pe acest subiect este prevăzută pentru sesiunea plenară din 17-20 octombrie. Eurodeputaţii români au susţinut în plenul Parlamentului aderarea cât mai rapidă a României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, în contextul în care cele două ţări au îndeplinit încă din anul 2011 toate condiţiile tehnice necesare în această privinţă.

Premierul Olandei, Mark Rutte, vine în România

Premierul olandez Mark Rutte urmează să efectueze săptămâna viitoare o vizită în România, potrivit unor surse politice citat de Euractiv.

Mark Rutte a mai fost în România în luna mai 2019, cu ocazia summitului UE organizat la Sibiu.

Întrebat atunci când va adera România la Spațiul Schengen, Mark Rutte a spus: „Când veți respecta toate regulile statului de drept și ale democrației. Nu vă îndreptați în direcția bună”.

În luna decembrie, guvernele statelor UE vor vota dacă vor acorda sau nu aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, după peste 10 ani de amânări.

În 2011, subiectul a fost votat de miniștrii naționali, însă aderarea a fost blocată de guvernele olandez și finlandez. Aderarea la spațiul de călătorie fără pașapoarte Schengen necesită unanimitate de voturi.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Liviu Dragnea, “trădarea” supremă față de PSD: “Presă plătită îl apără pe Ciolacu în cazul Nordis!”
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Tor-M2
Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...